Irodából holmijait elhozó, munkáját elvesztő fiatal nő

Nagyobb eséllyel lesz munkanélküli ez a korosztály

A britek mentális jóllétének válságáról szóló jelentésből kiderült, hogy a fiatalok nagyobb valószínűséggel veszítik el munkájukat a rossz mentális egészség miatt, mint a negyvenes éveik elején járó társaik.

A kutatás szerint a húszas éveik elején járó, mentális egészségügyi problémákkal küzdő személyek nem biztos, hogy hozzáférhettek egy stabil oktatáshoz, és emiatt munkanélkülivé válhatnak, vagy alacsony fizetésű, bizonytalan állásokba kerülhetnek.

A tanulmány olyan adatokat idézett, amelyek szerint 2021-ben és 2022-ben a 18 és 24 év közötti egyének 34 százaléka tapasztalta mentális zavarok, például depresszió, szorongás vagy bipoláris zavar tüneteit, ami jelentős növekedés a 2000-es 24 százalékhoz képest.

Emellett az is kiderült, hogy a fiatal nők másfélszer nagyobb valószínűséggel voltak érintettek.

2022-ben a mentális problémákkal küzdő 18-24 évesek 40 százaléka dolgozott alacsony fizetésű munkahelyen, míg egészségesebb társaik 35 százaléka. Emellett a mentális egészségügyi problémákkal küzdő nem diplomások egyharmada munkanélküli, szemben az ugyanilyen problémákkal küzdő diplomások 17 százalékával.

Louise Murphy, a Resolution Foundation vezető közgazdásza elmondta, hogy a rossz mentális egészséggel rendelkező nem diplomásoknak jelentős gazdasági hatása van.

„Az ezzel a kérdéssel kapcsolatos figyelem eddig inkább a felsőoktatásra összpontosított, de leginkább akkor kellene aggódnunk, ha a rossz mentális egészség rossz oktatási eredményekkel párosul. A rossz mentális egészség gazdasági következményei azoknál a fiataloknál a legszembetűnőbbek, akik nem járnak egyetemre: jelenleg minden harmadik fiatal, nem diplomás, gyakori mentális zavarral küzdő fiatalból egy munkanélküli”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy a mentális egészségi válság kezeléséhez jobb támogató szolgáltatásokra van szükségük a jelenleg alulellátott főiskolákon, valamint sokkal jobb ellátásra van szükség a vizsgákat újratanuló diákok számára, hogy mindenkinek legyen olyan képzettsége, amelyre építhet.

A jelentés azt is kiemelte, hogy a 18-24 évesek 79 százaléka, akik egészségi állapotuk miatt munkanélküliek, csak GCSE (ez tulajdonképpen az érettséginek felel meg - szerk.) vagy annál alacsonyabb szintű képesítéssel rendelkezik. Összehasonlításképpen, az összes 18-24 éves fiatalnak csak 34 százaléka rendelkezik GCSE vagy annál alacsonyabb szintű képesítéssel.

(Dazed)

Nyitókép: Shutterstock