Mobiltorony

Vajon a földönkívüliek a mobiltornyok segítségével figyelnek meg minket?

Egyre több szakértő játszik el azzal a gondolattal, hogy vajon a rádiójelet kibocsátó mobiltornyokat egy idegen civilizáció is észlelheti-e.


A nemrég a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban publikált tanulmány pont ezzel a témakörrel foglalkozik.

Az anyag azzal indít, hogy megállapítja, miként változtak meg az űrbe áramló rádiójelek. A 20. században a rádióadások nagy részét a kereskedelmi rádió- és televízióállomások adásai tették ki.

Mostanra azonban a mobilkommunikáció lett az egyik főszereplő. A katonai radarok adásai még mindig a földi rádiószivárgás legerősebb forrását jelentik, de a második helyet már a mobiltornyok foglalják el.

Érdemes a számok nyelvére is lefordítani ezt a jelenséget: minden egyes mobiltorony 100-200 watt teljesítményű rádiójelet bocsát ki. A tornyok számát és a rádiószivárgás mértékét figyelembe véve ez néhány gigawattot jelent, amelyet az űrbe sugároznak.

Ez is érdekelhet: Csillagászok szén-dioxid egyértelmű jelét észlelték egy exobolygó légkörében

Amennyiben azt feltételezzük, hogy egy idegen civilizáció kifinomult rádiócsillagászattal rendelkezik, akkor a földi adásoknak körülbelül egy tucat fényéven belül észlelhetőnek kell lenniük.

Sok függ azonban a torony, illetve a fogadó civilizáció elhelyezkedésétől: a mobiltornyok a rádióteljesítményük nagy részét a Föld felszínével párhuzamosan sugározzák, így egy torony jele akkor a legerősebb, amikor az idegen csillagról nézve a Föld éppen emelkedik vagy nyugszik.

De egyes szakértők szerint ettől még felhasználhatnák a jeleket arra, hogy érdekes dolgokat tudjanak meg a Földről. Mivel a tornyok eloszlása nagyjából megfelel a mi népességeloszlásunknak, az idegenek meg tudnák mérni a Föld forgását és tengelyferdeségét. Emellett az idegenek a Föld népességbeli eloszlását is meg tudnák határozni.

Példaként a csapat modellezte a jeleket három közeli csillagról nézve. Az Alfa Centauri a déli féltekén van, de csak 4 fényévre, így elvileg mérhető jelet kap tőlünk.

Azonban ahogy az emberiség átáll a modernebb mobiltechnológiára, például az 5G-re, a toronyjelek még erősebbé válnak, ami azt jelenti, hogy még több közeli csillag érzékelné a földi jeleket.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock