A franciaországi Eiffel-torony, Az én testem, az én választásom felirattal, miután az ország alkotmányos joggá tette az abortuszt 2024. március 4-én

Franciaország az első, amely alkotmányos joggá tette az abortuszt

Franciaország lett a világ első országa, amely alkotmányába foglalta az abortuszhoz való jogot.

A történelmi döntésre 2024. március 4-én került sor, amikor az ország parlamenti képviselői megszavazták Franciaország 1958-as alkotmányának módosítását, hogy a nők „garantált szabadságát” tartalmazza az abortuszhoz való jog.

A szavazás elsöprő, 780-72 arányú többséget kapott, így a hír bejelentését álló ováció fogadta a versailles-i parlamentben.

Emmanuel Macron francia elnök „francia büszkeségnek” nevezte az eredményt és az általa küldött „egyetemes üzenetet”.

A parlament döntését és a történelmi szavazást országszerte ünnepi hangulattal fogadták. Párizsban az Eiffel-torony a „My Body My Choice” (Az én testem, az én választásom) felirattal világított, miközben lent ünnepeltek a döntést támogatók.

Bár az abortusz 1975 óta legális Franciaországban, az ország az első a világon, amely az alkotmányban kifejezetten kimondja, hogy az abortusz garantált.

1975 óta a törvényt kilenc alkalommal frissítették, hogy a nőknek több reproduktív jogot biztosítsanak.

Ennek ellenére a szavazás előtt Gabriel Attal francia miniszterelnök figyelmeztette a parlamentet, hogy az abortuszhoz való jog továbbra is „veszélyben van”.

„Üzenetet küldünk minden nőnek: a tested a tiéd, és senki nem dönthet helyetted”

– mondta.

A közvélemény-kutatások szerint a francia lakosság mintegy 85%-a támogatta az alkotmánymódosításról szóló döntést, de a szavazás nem maradt bírálók nélkül. Elsősorban abortuszellenes csoportok, valamint a Vatikán bírálták a módosítást.