Magvas gomborka

Egyszerű gazként tekintünk erre a roppant fontos növényre

Az eddig nem igazán értékelt olajos növény erős tűrésképessége miatt nagyobb figyelmet kaphat a jövőben.

A magvas gomborka (Camelina sativa) vadon termő növény, melyet olajtermelés céljából, valamint talajtakaróként is használnak, főleg a gyengébb minőségű talajokon. Bár kevés öntözést, műtrágyát és növényvédő szert igényel, emellett mostoha körülmények között is termeszthető, sokan mégis csak egyszerű gazként tekintenek rá.

A magvas gomborkának azonban a jövőben fontosabb szerepe lehet a motorolaj iparban, írja a haszon.hu.

Az amerikai Brookhaven National Laboratory kutatói egy TT8 jelű gén kiiktatásával a magvas gomborka olyan sárga magvú fajtáit hozták létre, melyek olajtartalma 20 százalékkal nagyobb, mint a hagyományos változatoké – így gazdaságilag jóval jövedelmezőbb lehet a termesztésük.

„Ha a termelők néhány százalékkal növelni tudják az olajkihozatalt, nagy területen termesztve az is jelentős lehet. A kis hozamnövekedés nagymértékben növelheti az olajtermelést, ha több millió hektáron ültetünk”

– írja idézi a lap John Shanklin biokémikust az Agroinform cikke alapján.

Számos hazai kertben gyomnövényként irtják az ágyások között, vagy a kerítésre felkúszó vadkomlót (Humulus lupulus), pedig a növény hajtásaira ritka és drága ínyencségként tekintenek Nyugat-Európában.

A Közép-Európa nedvesebb területein, ártereiben és ligeterdeiben őshonos, évelő kúszónövény jellemzően áthatolhatatlan bozótot képez, indái akár 10-40 méter hosszúra is megnőhetnek. Tavasszal, a hajtás időszakában, a növekedési ütemük akár a 20-50 centiméter is elérheti hetente.

A komló friss, fehér csíráinak viszonylag nehéz a betakarítása – kora tavasszal gyűjtik be, nem sokkal a hóolvadás után –, emiatt azok különösen drágák, Németországban, Hollandiában és Belgiumban akár ezer euróba is kerülhet kilója.

A zöld, valamivel fejlettebb hajtásokat márciustól májusig szedik. Ezek a könnyen szedhető hajtások szintén ínyencségnek számítanak zsenge formájukban, ízük pedig a színüktől függően a spárgára, a dióra vagy a kelkáposztára emlékeztethet.

A komló virágzata gyógynövényként is használatos, például nyugtató- és altatóként, de máj- és epebetegségek, gyomorpanaszok ellen is alkalmazzák, termése pedig a sörgyártás egyik legfontosabb alapanyaga.

Nyitókép: Shutterstock