aranyvessző (Solidago altissima)

A virág, ami intelligenciájával védi meg magát a kártevőktől

A rendkívül sokszínű élővilágunkkal kapcsolatban kizárólag az emberi és az állatfajokhoz szokásunk kötni a tudatos viselkedési formákat. Andre Kessler és Michael Müller kémiai ökológusok azonban nemrég publikálták izgalmas tanulmányukat, amelyben azt állítják, hogy egyes növények viselkedése beleillik az intelligencia egy bizonyos definíciójába.


A két tudós friss kutatásában arra jutott, hogy egyes növényfajok képesek cselekedni és reagálni a környezetükre. Mindehhez sajátos memóriát használnak, amelyhez még döntéshozatali képesség is párosul.

Ez a jelenség az aranyvesszőnél (Solidago altissima) figyelhető meg az egyik legjobban.

A gyomszerű virág ugyanis képes – többek között – meghallani szomszédai sikolyait, amikor azokat egy éhes növényevő megtámadja.

Amikor a levélbogár lárvák elkezdik rágcsálni az aranyvessző leveleit, a növény illékony szerves vegyületeket bocsát ki, amely azt jelzi a rovaroknak, hogy a növény már sérült, és jobb táplálékforrás után kell nézniük.

Ezzel egyidejűleg a megtámadott növény a leveleikről visszaverődő vörös fényt szintén megváltoztatja. Ez a jel pedig más aranyvesszők számára távolról is érzékelhetővé válik.

Ez is érdekelhet: Egy növény biztosíthatja az emberi életet a Mars bolygóján

aranyvessz\u0151 (Solidago altissima)

Fotó: Shutterstock

Erre reagálva a szomszédos virágok megerősítik a ragadozók elleni védelmüket, továbbá gyorsabban nőnek és védekező vegyületeket termelnek a rovarok ellen – hasonlóan az állati immunrendszerhez.

Kessler és Müller szerint az aranyvesszők nemcsak a környezetből származó információkat integrálják,

hanem aktuális tényezők alapján előre látják a jövőbeli körülményeióket, és felkészülnek azokra.

Hasonló viselkedés figyelhető meg egyébként a dohánynövénynél is. A tudósok szerint ez a típusú viselkedés az intelligencia egyik elfogadott definíciója alá tartozik:

azaz egyes célok – például a túlélés – elérése a legkülönbözőbb környezetekben.

Forrás: Sciencealert

Nyitókép: Shutterstock