Várandós anya kezeit hasára téve

Szellemileg felkészültebbek a 35 éves kor felett gyereket vállaló nők

Egy friss tanulmány szerint a nőknek nagyobb az agyi teljesítménye a menopauza után, ha 35 éves koruk után született meg az utolsó babájuk.

Egy új tanulmány, melyet ebben a hónapban publikáltak a Journal of the American Geriatrics Society folyóiratban, kimutatta, hogy a nőknek nagyobb az agyi teljesítménye a menopauza után, ha 35 éves koruk után született meg az utolsó babájuk, több mint tíz évig hormonális fogamzásgátlót használtak vagy ha 13 éves koruk előtt kezdtek menstruálni. A tanulmány alapjául szolgáló kísérletben 830 nő vett részt, akiknek átlagkora 60 év volt. A résztvevők egy-egy tesztsorozatot kaptak, amely felmérte a verbális memóriát, a pszichomotoros sebességet, a figyelmet és a koncentrációt, valamint a vizuális észlelést és memóriát, írja az USC News.

Roksana Karim egyetemi adjunktus, a tanulmány vezető szerzőjének elmondása szerint ez az első tanulmány, amely a terhességgel összefüggő hormonok későbbi emelkedése és a kognitív funkciók közötti összefüggést vizsgálja.

„A megállapítások alapján biztosan nem javasoljuk, hogy a nők várják meg a 35 éves kort a gyermekvállaláshoz, de a tanulmány erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy pozitív kapcsolat van az utolsó terhességet később vállalók kora és kogníciós képességeik között"

– fogalmazott.

A kísérlet azt is kimutatta, hogy azoknak a posztmenopauzás nőknek, akiknek 35 kor felett volt az utolsó terhességük, jobb volt a verbális memóriájuk. Azok, akiknek 24 éves vagy idősebb korukban volt az első terhességük, lényegesen jobb végrehajtó funkcióval rendelkeztek, amely magában foglalja a figyelem irányítását, a munkamemóriát, az érvelést és a problémamegoldást.

A tanulmány megállapította emellett azt is, hogy más reprodukciós események is fontosak az előrehaladott kori kogníció megismerésében. Minél több idő telik el az első és az utolsó menstruációs ciklus közötti, annál hosszabb szaporodási időt jelent.

„Ha valaki korán kezdi a menstruációját, akkor magasabb a női nemi hormon szintje, amelyet a petefészkek termelnek. A lányok korán elérik az optimális szintet, így lehetséges, hogy az agyi struktúrájuk jobban fejlett, mint azoké, akik későbbi korban vannak kitéve a menstruációs ciklushoz kapcsolódó ösztrogénszintnek"

– mondta Karim.

Hozzátette, hogy a fogamzásgátló tabletta vagy más hormonális fogamzásgátlók legalább tíz évig tartó használata előnyösnek bizonyult a verbális memória és a kritikus gondolkodás képessége szempontjából a kísérletben.