Harmónikaszerűen kinyitható lakókocsi

Soha nem dobták piacra ezt a különleges mobilházat

Az alábbi, innovatív mobilház koncepciója 1986-ban született, de soha nem jutott el a gyártásig.

Bár manapság nem számít újdonságnak a lakókocsi vagy a mobilház, sőt, éppen rekordokat döntöget előbbiek eladása, néhány évtizeddel ezelőtt még innovatív ötletként ünnepelték a lakókocsit és társait. A Designboom cikkében található, harmonikaszerűen kinyitható mobilház – mely sosem hódította meg a piacot – azonban még mai szemmel is elég zseniális ötletnek tűnik.

Az egyedi lakókocsi ötlete 1985-ig nyúlik vissza, melyet Eduard Böhtlingk holland építész tervezett egy építészeti pályázatra. A mobilházként elképzelt, harmonikaszerű lakókocsi méretei mindössze néhány másodperc alatt megháromszorozódnak egy gombnyomástól, melyet követően mindkét oldalon kinyílik egy-egy új helység.

Kilenc évvel a feltalálása után, 1995-ben egy stúdió elkészítette az első prototípust, mely az 1996-os rotterdami tervezési díj közönségdíjasa lett. Bár a nyaralók számára remek ötletnek tűnik, a mobilház közel négy évtized tervezése után még mindig nem jutott el a piacra.

A teljes szerkezet három részből áll, egy privát elválasztóval elkülönített hálóból, egy nappaliból és egy kis konyhából áll. A tető műanyag borítású, hogy ellenálljon a rossz időjárási viszonyoknak, továbbá a nappalit átlátszó anyag fedi, amely lehetővé teszi a természetes fény bejutását.

Az összecsukható karaván új típusát a jövő évi genfi építészeti kiállításon mutatják be.