person's feet wearing white Converse sneakers on car door

Három roadtrip az USA-ban, ami felejthetetlen élmény lesz

Az Egyesült Államokban teljesen más az ember térérzete: a kontinensnyi országban úttalan utak visznek a megapoliszok, a nemzeti parkok és az eldugott települések közt. Három olyan roadtrip-útvonalat ajánlunk, ahol maga az út az élmény – annak pedig felejthetetlen!


Pacific Coast Highway

aerial view photography of mountain near body of water

Fotó: Thomas Ciszewski/Unsplash

Honnan? San Francisco
Hova? Los Angeles
Hossz: 616 km
Ajánlott időtartam: 2-3 nap, plusz 3-3 nap a két nagyvárosban

Az út elején és végén két olyan nagyvárost is felkereshetünk, amelyek nem is lehetnének különbözőbbek. A ködbe burkolózó Golden Gate hídjával a romantikus, álmodozó San Francisco a mai napig megőrzött egyfajta elvarázsolt hangulatot, amely a hippi költőnemzedék egykori törzshelyévé tette. Los Angeles ezzel szemben a film, a csillogás, a gazdagság szimbóluma, egészen más világ. Köztük pedig ott az út, ahol magas hegyek és gigantikus fenyők tornyosulnak felettünk, ahol mindig zavartalan a kilátás a Csendes-óceánra, és játékos sziklaszirtek kísérik az utunkat.

Erőltetett menetben egy nap alatt is teljesíthető, de miért is kellene sietni, amikor épp az a jó az autós utazásban, hogy belefeledkezhet az ember a tájba?

Route 66

Exploring downtown Tulsa with a friend and trying to find texture and interesting street stuff.

Fotó: Mick Haupt/Unsplash

Honnan? Chicago, Illinois
Hova? Santa Monica, Kalifornia
Hossz: 3940 km
Ajánlott időtartam: 2 hét

A 66-os út egy igazi kultikus útvonal, a világ talán leghíresebb roadtripjének helyszíne. Az 1926-ban megnyílt országút sokáig poros földút volt csupán, melyen a száraz, porlepte keleti államokból tömegek indultak meg az álmok földjének hitt Kalifornia felé. A turisták körében csak a hatvanas években lett népszerű, amikor több könyvben is megjelent, és amikor már sokak számára elérhetővé váltak az autók és a nyaralások.

Nem sokáig tartott az aranykor, a nyolcvanas évekre ugyanis vele párhuzamosan jóval korszerűbb autópályák épültek ki. A 66-os út lassan feledésbe merült, néhány szakaszát az újonnan épült többsávos út el is fedte. Néhány év óta azonban ismét virágkorát éli. A még meglévő útszakaszokra felfestették a mindenki által ismert Route 66-jelzést, s a történelmi benzinkutak, motelek újra megnyíltak. Motorok és autósok vágnak ismét neki, hogy a sztrádával párhuzamosan inkább a régi, kanyargós úton haladjanak, felidézve a régi korok hangulatát.

Hana Highway (Hawaii)

gray road in between of trees

Fotó: abbs johnson/Unsplash

Honnan? Kahului
Hova? Hana
Hossz: 104 km
Ajánlott időtartam: 1 nap

A Maui keleti részén végigfutó út Hawaii leghíresebb országútja. Bár csak 104 km, megállás nélkül is minimum 2,5 óráig tart, míg végighajtunk rajta, hiszen a viszonylag keskeny út igencsak kacifántos. A gyors haladást 620 kanyar lassítja, plusz az út 59 hídon megy keresztül, melyből 46-on egyirányú a forgalom. Szerencsére a buja, trópusi őserdő, a romantikus, mohával fedett kőhidak és a csobogó vízesések látványa bőven kárpótol azért, hogy itt nem tudunk száguldozni. Itt mindenki udvarias, hiszen sokszor előre kell engedni a szembejövő forgalmat, a népszerűbb vízesések környékén pedig a parkoló autók miatt alakul ki időnként kisebb dugó.

Útközben megállhatunk felfrissülni egy-egy vízesésnél vagy friss kókuszlevet, facsart trópusi gyümölcslét kínáló árusoknál. Az út végén Hana vár ránk, egy igazi kisváros a múltból. Itt egyetlen magas luxushotel sincs, csak hagyományos épületek, templom, posta és néhány bolt – azaz kis betekintést kapunk abba, milyen volt Hawaii a tömeges turizmus előtt.


Nyitókép: Tamara Menzi/Unsplash