A Haiku lépcső O'ahu szigetén

Tilos, de a turisták továbbra is látogatják Hawaii nevezetességét

A helyi önkormányzat megkezdte a híres a turisták körében nagy népszerűségnek örvendő Haiku Lépcső eltávolítását a Hawaii- szigeteken, de ez nem állítja meg a látogatókat abban, hogy felkeressék a helyet.


Az Amerikai Egyesült Államok Hawaii államának harmadik legnagyobb területű szigetén, Oahu-n található nevezetesség, melyet a második világháború alatt épített az amerikai haditengerészet, annak ellenére maradt turisztikai célpont, hogy 1987 óta hivatalosan le van zárva a látogatók elől, írja a CNN.

Április 23-án öt embert letartóztattak, és első fokú birtokháborítással vádoltak meg, ezen kívül a rendőrség elmondása szerint 60 figyelmeztetést osztottak ki kirándulóknak, nyolc idézést másodfokú birtokháborításért, és 25 parkolási kényszer intézkedést az április 20-i és 21-i hétvégén.

Azok az utazók, akik eljutnak a Haiku Lépcsőhöz, melyet a Mennyország lépcsőjének is neveznek, miután az eltűnik a ködben egy 850 méter magas hegy tetején, lélegzetelállító kilátásban részesülnek.

Mivel azonban nincsenek hivatalos útvonalak, sokaknak magánterületeken kellett átvágnia, hogy eljusson a helyre. Néhányan a YouTube-on, az Instagramon és a TikTok-on tettek közzé útmutatókat, még több látogatót vezetve a lépcsőhöz.

A turizmus ekkora növekedése volt az egyik oka annak, hogy Honolulu városi tanácsa megszavazta a lépcső 2021-es eltávolítását.

A hónap elején a helyi hatóságok bejelentették, hogy a bontás április 22-én kezdődik, ami a napokban a kirándulók áradatához vezetett, akik az utolsó esélyt megragadva kerestél fel a Mennyország lépcsőjét.

„Azon túl, hogy (a belépés) illegális, ez egy aktív munkaterület. Nehéz gépek vannak ott. A helikopter oda-vissza dolgozik, így veszélyes az embereknek ott fent tartózkodni. Ez egy lezárt terület. Ez egy munkakörnyezet”

– mondta Randall Platt, a honolului rendőrség kerületi őrnagya a Hawaii News Now-nak.

A honolului önkormányzat szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy

„a város csalódottan és megdöbbenéssel értesült arról, hogy a jelek szerint sokan meggondolatlanul figyelmen kívül hagyták az egyértelmű figyelmeztetéseket, amelyek szerint a Haiku-lépcső lebontására irányuló projekt megkezdődött, és ezzel veszélybe sodorták magukat - és potenciálisan az elsősegélynyújtókat is.”

Az eltávolításhoz egyszerre egy-egy körülbelül 200 méter hosszú szakaszt kell helikopterrel elszállítani, ami 2,5 millió dollárjába kerül a városnak.

Azt még nem döntötték el, hogy a lépcső eltávolítása után hová kerül. Az egyik helyi turisztikai látványosság, a Kualoa Ranch érdeklődést mutatott a megvásárlásuk és elhelyezésük iránt.

Nyitókép: Shutterstock