Fiatal pár a konyhában, férfi főz, konyhapulton ülő nő kávézik

A férfiak azt hiszik, több házimunkát végeznek, mint amennyit valóban

A Melbourne Institute és a Roy Morgan Research új tanulmánya szerint a férfiak úgy gondolják, hogy több fizetetlen házimunkát végeznek, mint amennyit valójában.

A több mint 1000 ausztrál válaszait összesítő tanulmány megállapította, hogy a nők átlagosan 22,3 órányi fizetetlen házimunkát végeznek hetente, míg a férfiak 15,3 órát.

A szülők esetében a nők fizetetlen háztartási munkája heti 30,4 órára, míg a férfiaké 16,4 órára emelkedik.

A tanulmányban a háztartási munkának minősült az élelmiszervásárlás, az ételkészítés, a mosás, a kertgondozás, a ház- és járműkarbantartás, a gondozás (gyermekek és felnőttek esetében) és a számlák kifizetése.

A kutatás azt is megállapította, hogy nemcsak a férfiak és a nők által végzett fizetetlen háztartási munka mennyisége között van különbség, hanem az arról alkotott képünkben is, hogy valójában mennyit végeznek.

Míg a nők 62 százaléka mondta azt, hogy férfi partnere kevesebb órányi fizetetlen munkát végez, mint ő, addig a férfiaknak csak 57 százaléka gondolta úgy, hogy női partnere többet dolgozik.

Ugyanez a különbség a szülők esetében is megfigyelhető, ahol az anyák mintegy 70 százaléka számolt be arról, hogy többet dolgozik, mint a gyermekeik apja, és az apáknak csak 56 százaléka gondolta úgy, hogy partnere többet tesz hozzá.

Ezeket a statisztikákat figyelembe véve nem meglepő, hogy a nők elégedetlenebbek a háztartási munkamegosztással, mint a férfiak.

A tanulmány szerint a nők közel 30 százaléka volt nagyon vagy közepesen elégedetlen. A legelégedettebb demográfiai csoportot az apák alkották, akiknek 60 százaléka nagyon vagy közepesen elégedett a házimunka megosztásával.

Bár köztudott, hogy a nők (akár teljes munkaidőben dolgoznak, akár nem) több fizetetlen házimunkát végeznek, mint a férfiak, ez a tanulmány mélyebb problémára utal azzal kapcsolatban, ahogyan a férfi partnerek a háztartási munkák felosztásáról gondolkodnak.