Érmék a szökőkútban felülnézetből

Vagyonokat dobnak évente a világ leghíresebb kútjába

Évente egymillió eurót dobnak a római Trevi-kútba.

Az évente 21 millió turistával a világ egyik leglátogatottabb városának számító Rómában több százéves hagyomány, hogy a látogatók a Trevi-kútba némi aprópénzt dobnak, hogy kívánságuk teljesüljön.

Mivel a látogatók érméi szerelmet, jó egészséget vagy az Örök Városba való visszatérést kívánnak, gyakorlati segítséget nyújtanak olyan embereknek, akikkel a turisták soha nem találkoznak.

Manapság az érmék napokig halmozódnak, mielőtt kihalásszák őket, és elviszik a világméretű katolikus jótékonysági szervezet, a Caritas római részlegéhez, amely megszámolja a vödörnyi aprópénzt, és egy élelmiszerbank, egy ingyenkonyha és szociális projektek finanszírozására fordítja.

A Caritas 2022-ben 1,4 millió eurót (kb. 550 millió forint) gyűjtött a szökőkútból, és arra számít, hogy 2023-ban még többet.

Az érmék kiemelése látványos, és az ACEA regionális közmű szolgáltató munkásai a hatalmas, barokk szökőkút szélén egyensúlyozva, hosszú seprűket és szívótömlőket használva végzik. Francesco Prisco, az ACEA egyik vezetője az Indepentnek elmondta, hogy hetente kétszer akár négy munkás is összegyűjti az érméket, a szökőkutat pedig havonta kétszer leengedik tisztítás céljából.

A gyűjtési és tisztítási műveleteket a lehető leggyorsabban végzik, hogy megpróbálják csökkenteni a szökőkút leállási idejét. Az érméket megkapva, a Caritas aztán haj-és evőeszköz szárítókkal megszárítja azokat, majd szétválogatják és megszámolják őket.

A Trevi-kút körül feliratok jelzik, hogy az aprópénzt jótékony célra fordítják, emiatt pedig a turisták egy része bőkezűbb.

„Egy olyan kívánságot szerettem volna teljesíteni, ami a szívemnek kedves. De azt is tudom, hogy ez az érme nem csak ott marad, hanem rászoruló embereken fog segíteni. Kívántam valamit, de remélhetőleg ez a pénz más emberek kívánságain is segíteni fog”

– mondta a brazil Yula Cole az Indepentnek.

A Trevi-kút körül éjjel-nappal emberek tömegei tolonganak és fotózkodnak. A legenda szerint, ha valaki a jobb kezével a bal válla fölött a szökőkútba dob egy érmét, visszatér Rómába.

Nem csak érméket halásznak ki azonban a szökőkútból, ékszereket, műfogsorokat, vallási érméket, sőt még köldökzsinórokat is eltávolítottak már belőle.

Az 1762-ben elkészült Trevi-kút a Róma központjában található Palazzo Poli egyik oldalát borítja, és az Ókeanosz isten kagylós szekerét vezető Tritonusz szobrai a vizek megszelídítésének témáját szemléltetik.

Itt játszódik Federico FelliniAz édes élet című filmjének egyik jelenete, melyben Anita Ekberg karaktere éjszaka belegázol a szökőkútba, és a Marcello Mastroianni által alakított szerelmét odahívja magához.

Ma már tilos a vízbe gázolni, és a turistákat pénzbírsággal sújtják, valamint táblák figyelmeztetnek arra is, hogy ne lopják el az érméket.

Nyitókép: Shutterstock