Nő maszkban ül a gépen és a vészhívó gombot nyomja

Erre és ekkor tilos használni a hívógombot repülés közben

Légiutas-kísérők arra próbálják figyelmeztetni a repülni vágyókat, hogy a hívógomb rossz időben történő megnyomása számos biztonsági kockázatot jelent a stewardessek és az utasok számára is. Ezért elmondták, hogy mikor NE használjuk azt.


Sara Nelson, a légiutas-kísérők szövetségének nemzetközi elnöke így fogalmazott:

„Ne arra használd a hívógombot, hogy italt kérj...”

Kat Kamalani - aki szintén légiutas-kísérő -, egyetért ezzel a nézettel, és kifejtette, hogy a gomb óriási biztonsági kockázatot jelenthet, ha a repülés során rossz időpontban nyomják meg.

Mikor és mikre NE használd a hívógombot a repülőn?

  1. A stewardessek nem pincérek. Persze kiszolgálják az utasokat, de annak megvan a kijelölt ideje, nem hívásra teszik azt. Ne használd a hívógombot étel vagy ital rendelésre.
  2. Kerüld a hívógomb megnyomását abban az időben, mikor a repülő a kifutópályán van, vagy ha épp le-és felszáll.
  3. Akkor se használd ezt a gombot, ha hányós zacskóra, takaróra, vízre, fejhallgatóra, ételre vagy bármi ilyesmire van szükséged.
  4. Ne nyomd meg a gombot, ha csak valami apróságra van szükséged, de a légiutas-kísérők épp egy egészségügyi problémával foglalkoznak.
  5. Nehéz elképzelni, de sajnos vannak, akik azért csengetnek, hogy kidobják a szemetüket. Ezt se tedd.

Mikor használhatod a hívógombot a repülőn?

  1. Ha kisgyermekkel utazó szülő vagy, akkor jogosult leszel a gomb használatára, ha az ülésből való kiszálláshoz kérnél segítséget.
  2. Ezen kívül akkor is hasznos lehet a gomb, amikor a légiutas-kísérő megpróbálja azonosítani, hogy hol ül egy utas, ha esetleg a leszálláskor gyors csatlakozásról kell értesíteni.
  3. Továbbá ha bármilyen egészségügyi problémát jeleznél, amihez nem tudsz felállni, természetesen használhatod a gombot.

Nyitókép: Shutterstock