kutya a repülőn

Magánrepülőkön menekítik a háziállataikat a gazdik Hongkongból

A hongkongi lakosok tömegesen menekülnek a városállamból. Részben Kína szigorú „zéró-Covid” intézkedései miatt. Az állattartóknak azonban nincs egyszerű dolguk.


A koronavírus tetőzésénél, februárban és márciusban, Hongkongból 65 295, illetve 66 334 lakos távozott – írja az Insider a Hong Kong Free Press hivatalos bevándorlási adatai alapján. A tendencia elvándorlási csúcsot is jelent. Sok lakos pedig nagy árat fizetett azért, hogy magukkal vihessék háziállataikat is.

A gazdik és az állatok számára is kifejezetten nehéz kijutni Hongkongból az emelkedő áruszállítási díjak és a megnövekedett járattörlések miatt. Decemberben például 3000-4000 kutya és macska rekedt a hongkongi repülőtéren a járatok felfüggesztése miatt.

A dolgot nehezíti, hogy a kereskedelmi járatok azt sem engedélyezik, hogy a lakosok helyet vegyenek az állatoknak a repülőkre. Mindez arra késztette a kétségbeesett állattartókat, hogy magánrepülőt béreljenek, hogy kijuttassák kedvenceiket. Ez persze nem volt olcsó mulatság.

Olga Radlynskaf, a hongkongi Top Stars Air alapítója az Insidernek elmondta, hogy egy repülőgép bérlése egyetlen személy és egy háziállat számára 270 ezer dollárba kerül, azaz nagyjából 96 millió forintba. A magánrepüléssel foglalkozó vállalkozás jelenleg havonta öt-hat áthelyezési járatot üzemeltet. A világjárvány előtt havonta legfeljebb két járat repült, és az ügyfélkörük nagy részét nem az állattartók, hanem üzleti vezetők tették ki

Egyes állattartók különböző Facebook-csoportokban szervezték az utakat, és dobták össze rá pénzt . A csoporton belüli hozzászólásokban általában állattulajdonosok kérnek tanácsot vagy ajánlásokat az útvonalakra és az áthelyezési szolgáltatásokra vonatkozóan.

A Top Stars Air járatain legfeljebb 10 ember és az őket kísérő háziállatok szállítására van lehetőség, így a járatok megosztása személyenként 27 ezer dollárra, 9,6 millió forintra csökkenti az árat.

A kereskedelmi járatok többségére egyébként a koronavírus jelentette kockázat miatt nem lehet állatot vinni. Hogy a városállam mennyire szigorúan veszi a járványt jól mutatja, hogy januárban a hongkongi hatóságok több mint 2000 hörcsögöt foglaltak le és altattak el, mert attól féltek, hogy a hörcsögök terjeszthetik a koronavírust.