Három női generáció: nagymama, anya és lánya mosolyogva néz a kamerába

Élettartamot növelő hormont azonosítottak

Egy új, egereken végzett tanulmány az egyetlen olyan hormont azonosította, amely alapvető fontosságú az öregedésgátlásban.

A fibroblaszt növekedési faktor 21-ről (FGF21), melyet a máj választ ki, az elmúlt években végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a hím egereknél a fehérjebevitel korlátozására reagál, javítva az energiafelhasználást és a glükóztoleranciát, miközben csökkenti a testsúlyt.

Most ugyanez a kutatócsoport megállapította, hogy az FGF21-re az öregedésgátló hatásokhoz is szükség van, számol be róla a ScienceAlert.

„Valóban, az FGF21-hiányos egerek nemcsak ellenállnak a [fehérjebevonás] egészségügyi [előnyeinek], hanem korai súlyvesztést, fokozott törékenységet és csökkent élettartamot is mutatnak, amikor alacsony fehérjetartalmú étrenddel etetik őket”

– írják a szerzők.

Az új eredmények azt sugallják, hogy a fehérjebevonás élettartamot elősegítő hatása egyetlen hormontól függ – amely az emberben is jelen van.

Hogy az FGF21 szerepe a mi fajunkban is ugyanaz-e, mint az egerekben, egyelőre nem világos, de az embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az alacsony fehérjetartalmú és magas szénhidráttartalmú étrend hasonló előnyökkel járhat az anyagcsere-egészségre nézve. Ezek a makrotápanyagok a keringő FGF21-re is szintén hatással vannak.

Az egerek körében végzett vizsgálatok segítenek a tudósoknak jobban megérteni, milyen szerepet játszik ez a hormon a szervezetben.

Az egerek körében végzett vizsgálatok segítenek a tudósoknak jobban megérteni, milyen szerepet játszik ez a hormon a szervezetben.

Amikor a hím egerek FGF21 génjét kiiktatták, majd alacsony fehérjetartalmú étrenddel etették őket, természetes élettartamuk csökkent az ugyanilyen étrenddel etetett normál egerekhez képest.

Az FGF21 gén nélküli egerek általában nagyobbra nőttek és kevésbé voltak soványak. A kutatók szerint „teljesen elvesztették” a glükóztoleranciájukat. Ahogy ezek az egerek elkezdtek természetes módon öregedni, sokkal korábban fogyni is kezdtek, és gyorsabban törékenyebbé váltak, mint azok az egerek, amelyeknek az FGF21 génje sértetlen volt.

A kutatók szerint még szabad szemmel is egészségesebbnek és fizikailag robusztusabbnak tűntek az FGF21-et termelő felnőtt egerek a hosszú távú, fehérjeszegény diéta mellett. A bundájuk közel sem volt olyan kopottas vagy foltos, mint az FGF21 gént nem tartalmazó egereké.

Vagyis, az eredmények arra utalnak, hogy a fehérjebevonás csökkenti a normál egerek törékenységét az életkor előrehaladtával, és ezt a folyamatot az FGF21 jelátviteli útvonal szabályozza. Az FGF21-nek sokféle szerepe van, de ismert, hogy szabályozza a cukorbevitelt, és az, ahogyan ez a hormon reagál bizonyos makrotápanyagokra, hatással van az agyra.

Ugyanezen szerzők korábbi kutatásai kimutatták, hogy a hosszú távú fehérjeszegény diéta növeli az FGF21 aktiválódását az egér agyában, ami arra készteti az egyedeket, hogy több választási lehetőség esetén a zsírban és szénhidrátban szegényebb, illetve a fehérjében gazdagabb ételeket válasszák.

„Adataink arra utalnak, hogy az FGF21 kommunikál az aggyal, és e jel nélkül az egér nem „tudja”, hogy alacsony fehérjetartalmú étrendet követ. Ennek következtében az egér nem képes adaptívan megváltoztatni az anyagcseréjét vagy a táplálkozási viselkedését”

– magyarázza Christopher Morrison, a Louisiana Állami Egyetem idegkutatója.

Az eredmények lehetséges magyarázatot adnak arra, hogy a korlátozott fehérjebevitel miért javíthatja az egerek élettartamát. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a tanulmány csak a hím állatokra összpontosított. Előfordulhat, hogy a nőstény egerek nem reagálnak olyan erősen a hasonló étrendre.

Nyitókép: Shutterstock