Strandolók a horvát tengerparton

Jókora drágulásra számíthatunk, ha a horvát tengerparton nyaralunk

„Az árak kezdenek abszurd mértéket ölteni, már nem tudom, hogy mi mennyibe kerül” – fogalmazott nemrég Ana Knezevic, a horvát Fogyasztóvédelmi Szövetség elnöke. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy ha a dalmát tengerpartra utaznánk a következő hónapok során, a korábbiaknál jóval drágább nyaralással számolhatunk.


2023 januárjában vezették be hivatalosan Horvátországban az eurót, azóta is vitatémát szolgáltat, hogy az új fizetőeszköz valóban befolyásolja-e az országban jelenlévő, épp 4,9%-os éves inflációt.

Ha meg is oszlanak a vélemények, az biztosnak tűnik az ország volt pénzügyminisztere szerint, hogy az idei nyári szezon előtt is megugranak majd szokás szerint az árak.

Boris Lalovac továbbá felhívta a nemzeti bank figyelmét annak kapcsán, miszerint sokkal precízebb elemzésekre lenne szükség ahhoz, hogy tisztában lehessenek a közeljövő gazdasági helyzetével Horvátország kapcsán az emberek.

Az Index.hr nemrég szemléltetésképp összehasonlította a húsvéti ételek árait: míg 2020-ban 1,06 eurót (413 forintot) fizettek a tojásért, idén már 1,29 eurót (503 forintot). A sonka szintén drágult, a korábbi 5,57 euró (2172 forint) helyett ma már 6,49 euróba (2531 forint) kerül – idézi a horvát lapot a vg.hu cikke.

Ezt is nézd meg! Le fog esni az állad: ilyen gyönyörű a 4 legolcsóbb mediterrán úti cél

Makarska, Horv\u00e1torsz\u00e1g

Makarska, Horvátország

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi áremelkedést a sikeres előszezonnal és a szolgáltatási árak emelkedésével magyarázzák a szakértők.

„A turisztikai szezon mindig hatással van az árak növekedésére, mivel Horvátországban egyes termékek és szolgáltatások árai még mindig alacsonyabbak, mint az eurózóna többi országában, a vásárlóerő-paritás pedig továbbra is alacsonyabb”

– fejtette ki Damir Novotny közgazdász.

Hozzátette, hogy míg Görögországban, Spanyolországban és Franciaországban a helyi lakosság és a turisták étkeztetése többletet hoz, Horvátországban más a helyzet, ott inkább az importra kell támaszkodni, ami megdobja az árakat.

Drága nyaralás ide vagy oda, tavaly szeptember végéig 696 ezer magyar turista fordult meg Horvátországban 2023-ban, amely összesen 3,5 millió vendégéjszakát jelentett.

Ez a korábbi évekhez képest 20%-os növekedés, a rekord pedig idén – minden hátráltató körülmény ellenére – könnyen elképzelhető, hogy újra megdől.

Nyitókép: Shutterstock