Különböző maszkok között álló nő

Ez a helyzet felfedi az emberek igazi személyiségét

Az emberek ebben a helyzetben felfedik valódi énjüket.


Egy kutatás szerint a sietség hatására az emberek még jobban felfedik valódi személyiségüket, és az idői nyomás még önzőbbé teszi az önző embereket, a jószívű embereket pedig még kedvesebbé.

Ennek az oka az, hogy amikor az emberek sietnek, hajlamosak ugyanazt a döntést hozni, mint korábban.

Dr. Ian Krajbich, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az emberek kezdetben előítéletekkel indulnak azzal kapcsolatban, hogy önzőnek vagy pro-szociálisnak kell-e lenniük.

„Ha sietnek, hajlamosak lesznek ezt az előítéletet követni”.

A 102 résztvevő bevonásával végzett kutatásban a kísérleti személyek gazdasági játékot játszottak, melyben el kellett dönteniük, hogy lemondanak-e a saját pénzük egy részéről azért, hogy növeljék a másik ember nyereményét, és csökkentsék a köztük lévő egyenlőtlenséget.

Néha két másodpercet kaptak az emberek a döntésre, máskor 10 másodpercet.

„Azt találtuk, hogy az időnyomás hajlamos felerősíteni az emberekben már meglévő hajlamot, legyen az önző vagy pro-szociális. Időnyomás alatt, amikor nagyon kevés időnk van dönteni, a szokásosnál nagyobb mértékben támaszkodunk a hajlamunkra vagy előítéletünkre, hogy hogyan cselekedjünk”

– fogalmazott Krajbich.

Hozzátette, hogy a várakozásra kényszerítés megváltoztatta az emberek döntéseit.

„Az emberek még mindig azzal az elvárással közelíthetnek a döntésekhez, hogy a hajlamuktól függően önző vagy társadalombarát módon fognak cselekedni. De most már van idejük mérlegelni a számokat, és kitalálhatnak olyan okokat, amelyek az előítéletükkel ellentétes irányba terelik őket. Lehet, hogy hajlamos vagy az önzőségre, de látod, hogy csak 1 dollárról kell lemondanod, a másik pedig 20 dollárt kap. Ez elég lehet ahhoz, hogy rávedd magad arra, hogy szociálisabb módon cselekedj.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock