ii erzsebet

Snapchaten terveztek merényletet Erzsébet királynő ellen

Nehéz éven van túl a Erzsébet királynő: idén halt meg férje, Fülöp herceg, unokája, Harry herceg és fia, András herceg is botrányba keveredett, ezúttal pedig egy merényletet terveztek ellene karácsonyra időzítve.


A koronavírus járvány miatt akárcsak a tavalyi, az idei karácsony sem az igazi az angol királyi családnál: a pandémiás helyzet miatt a család tagjai külön-külön, saját otthonukban ünnepeltek. Erzsébet királynő a windsori kastélyban töltötte az ünnepnapokat, de persze nem is sejtette, mi készül ellene a háttérben.

\u200bII. Erzs\u00e9bet 1961 janu\u00e1rj\u00e1ban Indi\u00e1ban

II. Erzsébet 1961 januárjában Indiában

Fotó: GettyImages

Egy 19 éves férfi, Jaswan Singh Chail őrült módon úgy döntött, behatol a palotába egy szerszámíjjal felfegyverkezve, hogy szíven lője azzal a királynőt.Tettével saját bevallása szerint az 1919-es amritszari mészárlást szerette volna megbosszulni. 1919 áprilisában több ezer indiai gyűlt össze Dzsallianvala Bágh városában egy szikh ünnep alkalmából rendezett fesztiválon. A tömegben angolellenes radikálisok is voltak, ez vezetett ahhoz, hogy a brit hadsereg a fegyvertelen tömegbe lőtt, 379 tüntetőt megölve és további több mint ezret súlyosan megsebesítve. Ez az angol közvéleményt is megdöbbentő vérengzés fontos mérföldkő volt az India függetlenedése felé vezető úton.

A férfi Snapchaten beszámolt arról, hogy mire készül, elmondta, hogy sajnálja, de muszáj megtennie. Nem csak a levegőbe beszélt, oda is ment a windsori kastélyhoz, de az őrök természetesen már messziről kiszúrták a biztonsági kamerák segítségével, így esélye sem volt a királynő közelébe kerülni.

A férfi egyébként Sithnek nevezte magát és a sötét erejét használva akarta megbosszulni az angolok által kiontott indiai vért.

Nyitókép: GettyImages