Egy ikerpár szeme

Úgy tűnik, hogy minden egypetéjű iker DNS-e hordoz egy rejtett kémiai jelet

Egy új tanulmány eredményei arról számolnak be, hogy DNS-ünkből kiderülhet, hogy lett volna-e ikertestvérünk.


Az egypetéjű ikrek egy petesejtből származnak, amely a terhesség egyik fázisában kettéválik és két embriót hoz létre, a fejlődés során azonban néha előfordul, hogy az egyik iker „eltűnik".

Egy szeptember végén, a Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint makromolekuláink születésünket követően is hordoznak egy bizonyos kémiai jelet, mely arra utal, hogy az anyaméhben volt egy egypetéjű ikertestvérünk

derül ki a ScienceAlert cikkéből.

A tudósok a kutatás során az úgynevezett epigenetikai módosításokat vizsgálták. Az „epigenetikai" kifejezés olyan tényezőkre utal, amelyek a gének "be-" vagy "kikapcsolására" képesek anélkül, hogy megváltoztatnák a mögöttes DNS-szekvenciát. A metilcsoportoknak nevezett kis molekulák például ragtapaszként tapadhatnak bizonyos génekhez, és megakadályozhatják, hogy a sejt leolvassa ezeket a géneket, így gyakorlatilag kikapcsolják azokat.

Az új tanulmány szerint az egypetéjű ikrek DNS-ét a ragadós metilcsoportok jellegzetes mintázata díszíti. Ez a mintázat 834 génre terjed ki, és szerzők szerint segítségével megkülönböztethetők az egypetéjű ikrek mind a testvéri ikrektől, mind a nem ikrektől. Sőt, az eredmények alapján a kutatócsoport kifejlesztett egy olyan számítógépes algoritmust, amely megbízhatóan képes azonosítani az egypetéjű ikreket kizárólag a DNS-ükön található metilcsoportok elhelyezkedése alapján.

Elméletileg egy ilyen eszköz képes lenne arra is, hogy kiszúrja azt, akinek az anyaméhben ikertestvére volt, bár a tanulmány az elképzelést gyakorlatban nem tesztelte.

Ez a metilcsoport-mintázat lényegében egyfajta >>molekuláris heg<<, amely az egypetéjű ikrek korai embrionális fejlődéséből maradt meg

– mondta Robert Waterland, a Baylor College of Medicine gyermekgyógyász és genetikus professzora.

A becslések szerint az emberi terhességek 12 százaléka többes terhességként indul, de kevesebb mint 2 százalékuk marad meg a terhesség végéig, ami azt jelenti, hogy a többi esetben úgynevezett eltűnő ikertestvér születik. Összességében azokban az esetekben, amikor mindkét ikertestvér eléri a terhesség végét, a kétpetéjű ikrek általában gyakoribbak, mint az egypetéjűek.