Mégsem lesznek a nők többségben az izlandi parlamentben

Mégsem lesznek a nők többségben az izlandi parlamentben

Bár még vasárnap úgy tűnt, Európában először Izlandon lesz női többség a parlamentben, a szavazatok újraszámlálása megváltoztatta az eredményt.

Az eredeti szavazatszámlálás szerint 66 mandátumából 33-at nyertek el nők az izlandi parlamentben. Ez 52 százalékos arányt jelentett a nők javára, azonban néhány órával később, az újraszámlálást követően megváltozott az eredmény, 30 mandátumra csökkent ez a szám, hasonlóan a 2016-os választásokon elért eredményhez, derül ki a Guardian híréből. A 48 százalékos aránnyal azonban továbbra is itt van a női képviselők legmagasabb százaléka Európában.

Izlandon az eddigi kormánykoalíció erősítette meg a többségét, amiben a Baloldali-Zöld Mozgalom, a jobboldali Függetlenségi Párt és a Haladó Párt alkot egy zöldpárti miniszterelnök vezetésével. A koalíció fő témája a klímaváltozás volt a koronavírus-járvány kezelése mellett, írja a hvg.hu.

A nemi eloszlásokat tekintve a világranglista élén Ruanda áll, ahol a képviselők kamarájának 61 százalékát alkotják nők. Ezt követi Kuba 53,4, valamint Nicaragua 50,6 százalékos aránnyal.


Nyitókép: MTI/AP/Arni Torfason