Az Orion-köd

Pillants be a James Webb űrtávcső új, Orion-ködről készült képeibe!

A James Webb Űrteleszkóp továbbra is figyelemre méltó képeket alkot az univerzumról, melyek részletességén a szakértők is meglepődtek. Persze nem véletlenül. A Orion-ködről készült fotók a több éves munkájuk eredményeként értelmezhetők, így közelebb kerültek az űr megismeréséhez.


A legújabb, Orion-ködről készített felvételeket egy nemzetközi tudóskonzorcium készíttette a Photodissociation Regions for All elnevezésű projekt részeként. Ebben összesen 18 ország több mint száz tudósa működött együtt, akik mindannyian el vannak ragadtatva a kapott eredményektől.

„El vagyunk ragadtatva az Orion-ködről készült lélegzetelállító képektől. 2017-ben kezdtük el ezt a projektet, tehát több mint öt évet vártunk ezekre az adatokra"

— mondta Els Peeters, az ontariói Western University asztrofizikusa az újonnan közzétett képsorozatról.

Az Orion-ködről alkotott James Webb megfigyelések valójában az eddigi legélesebb és legrészletesebb betekintést nyújtják abba a gázfelhőbe, melyből a szakértők meglátása szerint a csillagok születnek. Az 1300 fényévre lévő jelenség kutatása lehetővé teheti annak a megértését, hogyan alakítják át a hatalmas csillagok a gáz- és porfelhőt.

Emilie Habart — egyetemi professzor — így nyilatkozott a képek részletgazdagságáról és a jövőbeli tudományos hatásaikról:

„Még soha nem voltunk képesek látni a csillagközi anyag szerkezetének bonyolult és finom részleteit ilyen környezetben, és kitalálni, hogyan alakulhatnak ki bolygórendszerek e kemény sugárzás jelenlétében. Ezek a képek feltárják a csillagközi közeg örökségét a bolygórendszerekben."

Mindent összegezve tehát ez egy újabb példája annak, mi mindenre képes a James Webb Űrteleszkóp. Beteljesíti a feladatát, mégpedig, hogy az emberiség visszatekintsen általa az univerzum kialakulásának abba a szegmensébe, amikor a csillagok megszülettek.

Bár a fotók valóban lenyűgözők, eddig sajnos sokan nem tudták megcsodálni őket. A vakok és gyengénlátók számára egy projekt keretein belül zenei műalkotást kreáltak a James Webb felvételeiből, melynek köszönhetően érzelmi élményt nyújthatnak a videók. Egy korábbi cikkünkben meg lehet hallgatni, milyen a világegyetem zenéje.

Nyitókép: Samuel PASTEUR-FOSSE/Unsplash

Forrás: Futurism