Az univerzum születésének titkát kutatja a karácsonykor startoló űrteleszkóp

Az univerzum születésének titkát kutatja a karácsonykor startoló űrteleszkóp

A többször is elhalasztott kilövést újabb fejlesztések és számolások követték. Friss információk szerint a James Webb űrteleszkóp kilövésre szenteste napján, december 24-én kerül majd sor.


A minden eddiginél nagyobb, pontosabb és erősebb teleszkópot 1989-ben kezdték el megtervezni, azóta tartanak a projekt előkészületei. Eredetileg a 2000-es évek legelejére gondolták a szerkezet beüzemelését, azonban problémák és újratervezések következtében egészen mostanáig halasztották. Amerikában építették meg, majd idén átszállították a franciaországi Kourou-ban található kilövőállomásra.

Az eszközt a néhai James Webbről nevezték el, aki az 1960-as években vezette a NASA-t. A tervek szerint a legendás Hubble-teleszkóp nyomdokaiba lép majd ez a fejlesztés. Mivel sokkal távolabbra eljut a Naptól, mint elődje, így a tudósok abban reménykednek, hogy pontosabb információkkal tud majd szolgálni az univerzum közel 14 milliárd évvel ezelőtti születéséről.

Nem sokkal a megerősítés előtt még a december 18-ai időpontot adtak meg céldátumnak, de bizonyos problémák miatt kisebb késedelmekkel jártak az előkészületek. Az elmúlt napokban Twitter-bejegyzésekben tették nyilvánossá a kilövés pontos időpontját és helyszínét, valamint hogy az eszköz be van zárva a Ariane-5 rakéta burkolatába.