A James Webb űrteleszkóp

A James Webb űrteleszkóp már feldolgozhatatlan mennyiségű adatot küld

A James Webb űrteleszkóp már az aktiválása óta lehengerli a szakértőket és a csillagászat szerelmeseit, azonban van egy kis probléma. A megfigyelőegység által szerzett adatok túl soknak bizonyulnak. Ez befolyásolhatja a publikált eredmények pontosságát.


Az MIT Technology Review jelentéséből kiderül, hogy a James Webb által hazaküldött adatok egyszerűen túl soknak bizonyulnak a szakemberek számára. Az űrteleszkóp feladata, hogy nagyobb betekintést nyújtson a mélyűrbe, ezáltal különböző galaxisokat, csillagképeket és egyéb jelenségeket tárva az emberiség elé.

Többek között legutóbb megerősítették az első hitelesített exobolygóját is. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Űrkutatók elmondása szerint az indítás óta nagy hirtelenséggel, felgyorsult iramban érkeznek az új felfedezések. Heidi Hammel, a Webb kutatója így nyilatkozott a kezdeti eredményekről:

„Több volt, mint amire számítottunk. Amint operatív üzemmódba léptünk, egyszerűen megállás nélkül ment. Minden órában egy galaxist, egy exobolygót vagy csillagkeletkezést néztünk meg.”

Sajnálatos módon ez a tempó egy bizonyos idő után már káros a kutatási területre nézve. A James Webb napi szinten nagyjából 50 gigabájt adatot sugároz a földi kutatóbázisokra. Mindezeknek az ellenőrzése és kutatása szinte lehetetlen sebességet igényel. Szakértők megjegyezték, hogy ekkora felfedezések esetében — melyeket az űrteleszkóp produkál — akár több napig tartó ellenőrzések kellenének a publikálás előtt.

Ez sok esetben nem történt meg az újabb adatoknál. Egyes tudósok rengeteg, nem lektorált publikációt tettek közzé a nyílt hozzáférésű arXiv szerveren. Bár a nagy sebesség indokolt volt még a kutatások kezdetén, hosszútávon viszont nem tesz jót sem a szakértők mentális és szellemi egészségének, sem az űrkutatásnak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism