A Jupiter

A Webb-csapat ledobott egy képet a Jupiterről, és mi nem tudjuk abbahagyni a bámulását ​

A James Webb űrtávcső felvételeivel nem tudnak betelni az emberek, pedig még nagyon sok látványossága van, ami még nem kapott kellő figyelmet. Sokan azt hihették, egy megbúvó galaxis oldalképe a legkülönlegesebb mind közül, viszont a Jupiterről készített fotó minden képzeletet felülmúl.


A Jupiter fotói még az űrtávcső tesztelési időszakában készültek. A szerencsés időzítésnek hála a felvételen jól látszik nem csak a bolygó egésze, hanem a gyűrűi, valamint három holdja — Europa, Thebe és Metis — is. Az egyik képen még az Europa árnyéka is megfigyelhető, ahogy a Jupiter különleges, vörös foltja felett halad el.

A képeket az űrtávcső közeli infravörös kamerája rögzítette, folytatásként pedig két különböző szűrőt alkalmaztak, melyek eltérő hullámhosszú fényt emelnek ki. A tesztelési folyamat azt a célt szolgálta, hogy a szakértők meggyőződjenek a szerkezet képességéről. Egészen pontosan azon funkció hatékonysága érdekelte őket, hogy képes-e gyorsan mozgó objektumokat követni a Naprendszeren keresztül.

Ehhez a munkafolyamathoz kilenc égitestet választottak ki, melyek közül a Jupiter volt a leglassabb, viszont az egyik leglátványosabb is. Az eredmények nem csak a James Webb terhelhetőségét bizonyították, hanem azt is, hogy kisebb részleteket is tud rögzíteni, például a holdakat.

„Egy fényes bolygó, valamint műholdjainak és gyűrűinek megfigyelése várhatóan kihívást jelentett a szórt fény miatt, amely befolyásolhatja az alkalmazott tudományos műszert, de a finom irányító érzékelőnek is követnie kell a vezércsillagokat a fényes bolygó közelében"

— írják a megbízási jelentésben.

A szakértők összegzése alapján a szerkezet a vártnál jobban teljesít. A jövőben az lesz a cél, hogy a segítségével alapvető áttöréseket érjen el az emberiség a galaxisok, csillagok és bolygórendszerek kialakulásának és fejlődésének megértésében.

Nyitókép: Unsplash/Planet Volumes

Forrás: ScienceAlert