Az Androméda-galaxis (illusztráció)

Hivatalos: a James Webb űrteleszkóp megtalálta a legtávolabbi galaxisokat​

A James Webb űrteleszkóp még egy éve sem működik, mégis túlteljesítette a várt képességeit számos alkalommal. Most úgy tűnik, az eddigi legtávolabbi galaxisok fényeit fedezte fel, melyek jobb belátást nyújthatnak az univerzum kialakulásának kezdeti időszakába.


Az elmúlt években a kutatók több modellt is készítettek arról, hogyan alakulhattak ki a galaxisok az univerzumunkban, és hogy miként ragyogtak fel a csillagok fényei. Feltételezések szerint a csillagok születése előtt az univerzumot átlátszatlan anyag töltötte ki.

A szabadon áramló részecskék lassan semleges hidrogénné egyesültek, majd a csillagok kialakulásának következtében ezek ionizálódtak, majd hirtelen fény keletkezett. Ez a folyamat körülbelül 1 milliárd évvel az univerzum születése után fejeződött be. Ezeket a hatásokat nagyon nehéz észlelni az univerzum tágulása miatt, illetve azért is, mivel nagyon halvány fénysugarakat bocsájtanak ki.

A James Webb űrteleszkóp legújabb felfedezése most éppen abba az időszakba mutatott bele legújabb képeivel. A ScienceAlert cikkében így idézték Brant Robertson csillagász szavait:

„Először fedeztünk fel 350 millió évvel az ősrobbanás utáni galaxisokat, és teljesen biztosak lehetünk fantasztikus távolságaikban. Ilyen lenyűgözően szép képeken megtalálni ezeket a korai galaxisokat különleges élmény.”

A James Webb a valaha volt legerősebb teleszkóp, mely képes ilyen jelentős tudományos eredményeket produkálni. Elsősorban az infravörös és a közeli infravörös fény érzékelésére tervezték, pont azokra, melyek a megfigyelni kívánt galaxisokból ekkora távolságba is eljuthatnak. A négy megfigyelt galaxis fényét kezdésképp kilenc hullámhossztartományra bontották, majd a Hubble azonosította őket.

Az eredmények bebizonyították, hogy két vizsgált jelenség valóban a valaha észlelt legtávolabbiak közé tartozik, a másik kettő pedig még messzebb lehet, de még kétségesek. Ezeknek a méréseknek hála a szakértők mélyebb bepillantást kaphatnak az univerzum születésének időszakába.

A szerkezet teljesítményére való tekintettel nem lennénk meglepve, ha nemsokára ez a rekord is megdőlne.