Egy fehér cipős ember áll az úttesten

A talpunk alatt rejtőzhet a károsanyag-kibocsátás csökkentésének kulcsa​

A nap és szél segítségével termelt elektromosság jelenleg uralja a zöld energiák piacát, egy innovatív vállalkozásnak viszont az az eltökélt terve, hogy mélyebbre ásnak a földkéregben, mint eddig bárki, ezzel pedig hatalmas geotermikus energiát szabadíthatnak fel. Hogyan lehetséges ez?


Nem nehéz megérteni, hogy az alternatív erőforrások között miért került háttérbe ez a módszer, hiszen nagyon kevés olyan mélységű terület létezik a földön, ahonnan elő tudnák állítani a szükséges mennyiséget. Éppen ezért rukkolt elő a Quaise nevű úttörő energetikai vállalat azzal az ötlettel, hogy a hagyományos fúrási módszereket egy 1 megawatt teljesítményű eszközzel kombinálják.

Tervükhöz mostanra 63 millió dollár támogatást gyűjtöttek össze, ami 22 milliárd forintnak felel meg. Korábbi próbálkozások a 12,3 kilométeres mélységnél értek véget. Ahhoz, hogy ennél tovább tudjanak haladni, el kell érniük, hogy hatalmas mennyiségű sziklát összemorzsoljanak odalent, majd azokat valamilyen formában a felszínre szállítsák. Ennek eléréséhez olyan eszközök szükségesek, melyek akár 180 Celsius-fokban, vagy annál magasabb hőmérsékleten is használhatóak. A probléma megoldására az egyik lehetséges alternatíva, az összeolvasztás.

Ekkora mélységben a kőzetek hőmérséklete meghaladhatja az 500 Celsius-fokot, ez pedig pontosan elég ahhoz, hogy az alájuk fecskendezett vizet gőzszerű állapotba helyezzék. Ez a légnemű anyag pedig tökéletes az áramtermeléshez. A szakértők szerint — ha minden a tervek szerint halad — 2026-ra működőképes áramot tudnak előállítani ezzel a módszerrel, 2028-ra pedig képesek lesznek átvenni a régi, széntüzelésű erőművek szerepét.

Az újítás nélkül is a geotermikus energia a világ lakosságának mintegy 17 százalékát látná el. Napjainkban nagyjából negyven nemzet alkalmazza teljes mértékben ezt a típusú erőforrást. Ezek nagy számok, a Föld összes energiájának mégis csak a fél százalékát biztosítja a lábunk alatt rejlő hő. A cég elképzelései szerint annak érdekében, hogy 2050-re elérje az emberiség a nettó nulla kibocsájtást, nagyjából a világ minden energiájának a 13 százaléknak kellene a föld alól származnia.

Még nem tudhatjuk, hogy a Quaise ötlete valóban átütő sikert hoz-e, ezzel együtt pedig képes-e fellendíteni a piacot, az viszont biztos, hogy nagyon gyorsan fogy az az idő, amíg visszafordíthatjuk a globális felmelegedés katasztrofális hatásait, valamint a kibocsátás okozta környezeti károk mértékét.


Nyitókép: Unsplash/Nadine Shaabana

Forrás: ScienceAlert