Katalin hercegné és Erzsébet királynő

Katalin hercegné a királynőt utánozza — miért és hogyan teszi ezt?

Vilmos herceg feleségéről meg lehet figyelni, hogy több módon is utánozza az Egyesült Királyság uralkodóját, II. Erzsébet királynőt. Erre szükség is van, hiszen Katalin a jövőben a király mellett foglal majd helyet, így több szerep hárul majd rá a kormányzásban.


Mivel egy napon Katalin királyné lesz, így nem véletlen, hogy egy olyan emberről mintázza stílusát, megjelenését és kommunikációs praktikáit, mint a jelenlegi királynő. Őfelsége több, mint 70 éve ül a trónon, ez idő alatt pedig számos rekordot megdöntött már és bőven volt alkalma beletanulni a korona nélkülözhetetlen feladataiba.

A cambridge-i hercegné ehhez képest megfigyelések útján tanul, így már most is kifejezetten jól tudja, mit hogyan kell tennie és mondania ahhoz, hogy jó visszhangot kapjon utána. A királynő életrajzírója, Sally Bedell Smith több jellem- és stílusbéli sajátosságot is megnevezett, mely II. Erzsébetben és Vilmos herceg kedvesében is megtalálható.

Többek között a csendes sztoicizmust, a csalhatatlan diszkréciót és a szilárd lojalitást említette. Emellett mindketten teljesen elkötelezettek a trón és a korona mellett, politikai ügyekben pedig sosem nyilvánítanak konkrét véleményt. Katalin az uralkodónő — nem hivatalos — mottóját is szem előtt tarthatja:

„Soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj."

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a Vilmos és Katalin 11 évvel ezelőtti esküvőjét megelőző hetekben a királynő különórákat tartott a jövendőbeli királyi családtagnak. A magánfoglalkozások keretei között átvették a kötelező etikettszabályokat, valamint azokat a fontos tudnivalókat, melyeket egy hercegnének minden körülmények között fejben kell tartania.

Azt nem tudni, hogy az oktatások folytatódtak-e valamilyen formában. Katalin elkötelezettsége és folyamatos fejlődése viszont egyértelmű. Még olyan apró hasonlóságokat is észre lehet venni Middleton és a királynő között, hogy a hercegné is gyakran visel élénk színeket, ami köztudottan őfelsége stílusjegye.

„Ez egy személyes hajlandóság arra, hogy alkalmazkodjon az intézmény követelményeihez. Ez nem hangzik vonzó, sem csillogó erénynek, de fontos , ha valaki sikeres fogaskerék akar lenni a királyi életben”

— mondta Sarah Gristwood, történész.

Nyitókép: Getty

Forrás: Marie Claire