brit kiralyi csalad, erzsebet kiralyno, fulop, katalin hercegne, vilmos herceg es a gyerekek

Mi az oka, hogy Fülöp herceg, II. Erzsébet férje nem lehetett király, Katalin viszont királyné lesz majd?

Rendkívül szövevényes a brit arisztokrácia címrendszere, és sokszor egészen igazságtalannak tűnő döntések születnek a hagyományok miatt. De vajon mi különbözteti meg a két királyi hitvest, a tavaly elhunyt Fülöp herceget és Katalin hercegnét, hogy előbbi csak herceg volt, utóbbiból viszont egészen biztosan királyné válik hivatalosan is?


Már épp a hétvégén van a hivatalos évfordulója, hogy Erzsébet királynő 70 éve lépett trónra, évek óta megy a találgatás az utódlását illetően. Azt már most tudni, hogy amikor egyszer Katalin hercegné Vilmos oldalán trónra lép, a királyné címet viseli majd. De akkor Erzsébet férjének, Fülöpnek miért kellett beérnie az edinburgh-i hercegi címmel? A brit arisztokraták szövevényes címeinek a világát kell kicsit kibogozni, és máris világosabbnak tűnik az indok.

Nemcsak a brit monarchiában, de általában a világ uralkodóinál létezik a queen consort cím (vagy császárságok esetében empress consort), mely a trónra lépő férfi uralkodó feleségét illeti meg. A consort (azaz hitves) szó gyakorlatilag ugyanazt a különbséget teszi a hivatalos uralkodói cím és a gyakorlatilag first ladyként értelmezhető pozíció közt, mint ami a mi királynő és királyné, hercegnő és hercegné szavaink -nő és -né utótagjai hivatottak elkülöníteni.

elizabeth bowes-lyon

Fotó: Wikipedia/Richard Stone - archivált másolat

Ezt a queen consort címet viselte II. Erzsébet édesanyja, Bowes-Lyon Erzsébet királyné is, hiszen a regnáló uralkodó a férje volt, VI. György. A queen consortok férjük halála utáni dowager queenné, azaz özvegy királynévá válnak, majd miután gyermekük trónra lépett, a queen mother megszólítás illeti meg őket. Bowes-Lyon Erzsébet igazán hosszan viselte ezt az utóbbi címet, hiszen mindössze 52 éves volt, amikor megözvegyült, és 25 éves lánya II. Erzsébet néven trónra lépett.

Ennek mintájára az egyszer Vilmos herceg mellett trónra lépő Katalin is a queen consort címet kapja majd meg, de ezt rövidítve több mint valószínű, hogy Queen Catherine néven fog bevonulni a történelembe.

Fülöp herceg pedig pusztán azért nem válhatott a címében is hivatalosan királlyá, mert a királyok tekintetében néhány országban ugyan igen, de Nagy-Britanniában nem szokás használni a king consort, azaz királyi hitves kifejezést, így Fülöp is "csak" prince consort lehetett.


Nyitókép: GettyImages