Katalin walesi hercegné 2023. december 05-én Londonban

Katalin hercegné először jelent meg nyilvánosan betegsége bejelentése óta

A walesi hercegné is csatlakozott a többi brit királyi családtaghoz a Buckingham-palota erkélyén Károly király születésnapja alkalmából.

Katalin walesi hercegné, Vilmos walesi herceg, valamint gyermekeik, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg Károly királlyal és Kamilla királynével együtt gyűltek össze, hogy megnézzék a brit Királyi Légierő légimbemutatóját.

Katalint korábban állami hintón vitték gyermekeivel együtt a Buckingham-palotából a Horse Guards Parade-ra, hogy megnézzék az ír gárda által vezetett Trooping the Colour nevű ismert katonai parádét.

A Trooping the Colour során 1400 tiszt és katona, valamint 400 zenész és 200 ló vonul végig London utcáin a Buckingham-palotától a Horse Guard's Parade-ig, miközben tömegek sorakoznak az útvonalon, hogy megtekintsék az eseményt. A királyi családban több mint 260 éve tartó hagyomány a brit uralkodó hivatalos születésnapját jelzi (Károly tényleges születésnapja azonban novemberben van).

A múlt hétvégén Katalin hercegné levelet küldött az Ír Gárdának, amelyben bocsánatot kért, amiért elmulasztotta az éves Trooping the Colour ceremónia előtt egy héttel tartott ezredesi szemlét.

A levél megfogalmazása reményt adott a királyi rajongóknak, hogy Katalin megjelenhet a Buckingham-palota erkélyén a június 15-i díszszemlén, amely végül így is lett.

A család később egy kilátóból figyelte az eseményeket, miközben Vilmos herceg lóháton lovagolt. III. Károly királyt és Kamilla királynőt is hintón vitték el a Buckingham-palotából, a zsúfolt tömeg éljenzését kiváltva, amikor lassan haladtak felfelé a The Mallon (ünnepélyes útszakasz a London központjában található Westminster városában, a Buckingham-palota és a Trafalgar tér között). A király idén nem lóháton, hanem hintón vett részt a rendezvényen, mután nála is rákbetegségét diagnosztizálták néhány hóanappal ezelőtt.

Katalin hercegnőnek ez volt az első nyilvános szereplése karácsony óta, majd januárban visszavonult, miután tervezett hasi műtétetn esett át.

Márciusban, a közérzetével kapcsolatos találgatások közepette videóüzenetben jelentette be, hogy a műtét után rákot diagnosztizáltak nála, és megelőző kemoterápiás kezelés alatt áll.

Katalin hercegné pénteken adott tájékoztatást egészségi állapotáról, akkor azt mondta, hogy jól halad a felépülésével, de a kezelés várhatóan még néhány hónapig el fog tartani, és „még nincs túl a nehezén”, tette hozzá.

Pénteken írtunk róla, hogy egyelőre nem tudni, Katalin hercegné mikor étr vissza királyi kötelezettségeihez.