Kate Middleton

Így változtatta meg örökre a brit királyi családot Kate Middleton

Majdnem 11 évvel azután, hogy csatlakozott a királyi családhoz, Middleton a királyi család egyik legnagyobb sztárja lett. Folyamatosan pozitív népszerűségnek örvend, hírneve pedig a család sok botránya ellenére is viszonylag csekély maradt. Íme néhány változtatás, amit Kate Middletonnak köszönhet a brit királyi család.


Kate Middleton, azaz Katalin hercegnéhivatalosan több mint egy évtizedet töltött a királyi családban, és alig két évtizedet a nyilvánosság előtt. Bár még korai kihirdetni örökségét, hatását már most érezni lehet. Egyik első fontos tette volt, hogy megpróbálta felszámolni a nyilvánosság előtt mutatott merev, mosolytalan kultúráját a királyi családon belül, neki köszönheően fesztelenebb, emberibb fotókat is láthatunk Vilmos hercegről és a többiekről, írja a Vogue.

Az ő nevéhez fűződik a 2017-ben létrehozott Heads Together nevű kampány is, melynek célja, hogy a mentális betegségek felvállalására és segítség kérésére buzdítsa az embereket. A kampány keretében több felvétel is készült, melyek egyikében Vilmos és Harry herceg édesanyjuk, Diana hercegnő elvesztéséről beszélnek, valamint az azt köveő két évtizedes gyászról.

„Katalin volt az első, aki ráébredt arra, hogy mindhárman a mentális egészségen dolgozunk a saját egyéni területeinken. Látta, hogy a felnőttkori problémák, például a függőség és a család összeomlása mögött gyakran a megoldatlan gyermekkori mentális egészségügyi problémák állnak”

– mondta Vilmos herceg a Mentális Egészség Világnapján elmondott beszédében az alapítványról.

Bár a királyi család minden bizonnyal korábban is foglalkozott stigmatizált témákkal – ilyen volt például Diana hercegnő AIDS-szel kapcsolatos munkája –, a mentális egészség nem igazán tartozott ezek közé.

A legtöbb korábbi királyi házastárssal ellentétben Katalin hercegné nem rendelkezik arisztokrata családi gyökerekkel. Családját sokáig nyilvánosan „középosztálybeli Middleton famíliának” nevezték – de ez később erényévé vált, annak a szimbóluma lett, hogy az emberek kapcsolatba tudnak lépni vele, hiszen ő is csak egy közülük.

Mi sem bizonyította ezt jobban, mint hogy, Zara ruhát hord a hivatalos királyi eljegyzéseken, saját maga viszi iskolába a gyerekeit vagy vásárol be az élelmiszerboltban olykor.

„A hercegnő ezt a pragmatikus tudatot hozza magával, hogy milyen egy tisztességes, földhözragadt családból származni"

– nyilatkozta korábban a pár egykori magántitkára, Jamie Lowther-Pinkerton a People magazinnak.

A republikanizmus erősödik, sokan megkérdőjelezik a monarchia szerepét a 21. században. Katalin segíthet a monarchiának életben maradni a modern időkben is, ahogy sógornője, Meghan Markle is is hasonló előnyt jelentett volna a királyi családnak, azonban 2020-ban Harry herceggel együtt visszavonult a királyi rangtól.

A brit monarchiába beházasodni – és ott maradni –, mint kiderült, nem könnyű bravúr. Diana hercegnő és Sára yorki hercegné végül elvált férjétől, Meghan Markle és Harry herceg úgy döntött, hogy kiválnak a királyi családból. Katalin hercegné azonban, úgy tűnik, nem megy sehová, de finom áthangolásokkal azért mindig próbálkozik, és viszonylag sikeresen.

Nyitókép: Getty Images / Indigo / Max Mumby