Fogorvosi székben ülő nő fogát fehérítik

Új, az eddigieknél kíméletesebb fogfehérítési módszert találtak

Az első dolog, amit az emberek észrevesznek, amikor találkoznak velünk, az a mosolyunk. Ahhoz, hogy magabiztosabbak villantsunk mosolyt, sokszor fehérebb fogakat szeretnénk. A fogkrémek azonban csak a felületi foltokat távolítják el, a fogfehérítő kezelések pedig károsíthatják a zománcot, ami szuvasodáshoz és elszíneződéshez vezethet.


Az ACS Applied Materials & Interfaces című szaklapban a kutatók egy új hidrogél kezelésről számolnak be, amely szétbontja a szuvasodást okozó biofilmeket, és anélkül fehéríti a fogakat, hogy károsítaná azokat, derül ki a Medical Xpress cikkéből.

Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) szerint a napi fogmosás és a fogselyem használata jó módszer a szuvasodás kialakulásának megelőzésére, azonban nem fehéríti hatékonyan a fogakat. A jobb fogfehérítés érdekében a fogyasztók gyakran fordulnak a vény nélkül kapható vagy professzionális kezelésekhez, amelyek hidrogén-peroxidot tartalmazó zseléket és kék fényt kombinálnak, és olyan kémiai reakciót idéznek elő, amely eltávolítja a foltokat.

Ez a kombináció eltávolítja az elszíneződések nagy részét, de olyan reaktív oxigénfajokat hoz létre, amelyek lebonthatják a zománcot. Korábban Xiaolei Wang, Lan Liao és kollégái módosították a titán-dioxid nanorészecskéket egy kevésbé romboló hatású fogfehérítő kezelés érdekében.

Ez a módszer még mindig nagy intenzitású kék fényt igényelt, amely károsíthatja a közeli bőrt és szemet. A csapat ezért olyan anyagot akart találni, amelyet zöld fény aktivál – ami biztonságosabb alternatíva –, hogy egyszerre fehérítse a fogakat és megelőzze a szuvasodást.

A kutatók bizmut-oxiklorid nanorészecskéket, réz-oxid nanorészecskéket és nátrium-alginátot kombináltak egy sűrű keverékben, melyet egyenletesen felvittek a tárgylemezre ragasztott fogak felületére, majd a keveréket kalcium-klorid-oldattal permetezték be, így egy erősen tapadó hidrogélt képeztek.

Ezután a csapat az anyagot kávéval, teával, áfonya lével és szójaszósszal elszínezett, majd laboratóriumi edénybe helyezett fogakon tesztelte. A hidrogéllel és zöld fénnyel történő kezelést követően a fogak idővel világosabbak lettek, és a zománc nem károsodott.

Egy másik kísérletsorozatban a csapat kimutatta, hogy a kezelés a biofilmekben lévő baktériumok 94%-át elpusztította. Annak bizonyítására, hogy a kezelés in vivo (természetes körülmények között) is működhet a fogakon, a kutatócsoport egereken alkalmazta az új módszert, amelyek szájába szuvasodást okozó baktériumokat oltottak be.

A zöld fénnyel aktivált hidrogél hatékonyan megakadályozta a közepes és mély szuvasodás kialakulását az állatok fogainak felszínén. A kutatók szerint a biztonságos, kefe nélküli kezelésük hatékonyan megelőzi a szuvasodást és fehéríti a fogakat.

Nyitókép: Shutterstock