Ember agya.

A tudósok szerint ezért viselkedik nagyon furcsán a kómában lévők agya

Egy tudóscsoport nem akármilyen felfedezést tett, miközben két kómában fekvő haldokló beteg agyi aktivitását elemezték.


A haldokló emberek agyának egyik különleges, a tudatossággal összefüggésbe hozható területének aktivitását figyelték meg, még azután is, hogy a szívük leállt. A kutatók szerint ez a megállapítás magyarázatot adhat arra, hogy miért számolnak be sokan borzasztóan reálisnak tűnő látomásokról a halálközeli élmények után.

De hogy a szakemberek nemrégiben nyilvánosságra hozott eredményei jelentenek-e bármilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a tudatos agyműködés a szívmegállás után is fennmarad, az továbbra is kérdéses. Egyrészt a minta mérete nagyon kicsi, ez pedig lehetetlenné teszi a konkrét, minden kérdést kizáró következtetések levonását.

Ez is érdekelhet: Az emberi agy az ételt szerelemként értelmezi - íme, miért!

Az, hogy a haldoklás folyamata során hogyan keletkezhet élénk élmény egy diszfunkcionális agyból, egy neurotudományos paradoxon

– mondta George Mashour, a Michigani Tudatosságtudományi Központ alapító igazgatója és a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent új tanulmány társszerzője egy nyilatkozatban.

Amint azt a tanulmányban részletezik, a szakemberek négy betegből kettőnél a gamma-hullámok megugrását fedezték fel, miután lekapcsolták őket a létfenntartó gépekről.

Ugyanez a kutatócsoport 2013-ban hasonló agyi aktivitás-kiugrásokat figyelt meg, miután patkányoknál szívmegállást idéztek elő.

Külön érdekesség, hogy a tüskék hasonlítanak az állatoknál megfigyeltekhez.

Érdekes módon a gamma-hullámok megugrása az agynak abban a részében koncentrálódott, amely az epilepsziás betegeknél megjelenő álmodással és hallucinációkkal van összefüggésben.

Tekintettel arra, hogy a gamma-hullámok ily mértékű megugrását csak két betegnél figyelték meg, a kutatók további vizsgálatokat szorgalmaznak.

Forrás: Futurism

Kép: Shutterstock