A Calle Mateos Gago utcában található forgalmas bár és étterem a spanyolországi Sevilla történelmi központjában

Előbb zárnának az éttermek ebben az országban

Spanyolország munkaügyi minisztere, Yolanda Díaz széles körű felháborodást váltott ki az éttermek korábbi zárva tartási idejének javaslatával.


Yolanda Díaz a rövidebb munkahét és az éttermek korábbi zárva tartási idejét kezdeményezné Spanyolországban.

„Nem észszerű, hogy Spanyolország olyan ország legyen, ahol este 20:00 órakor ülünk össze. Nem észszerű egy olyan ország számára, ahol az éttermek hajnali 1-kor nyitnak ki”

– érvelt a spanyol munkaügyi miniszter.

Diaz aggodalmát fejezte ki a 22 óra utáni munkavégzés mentális egészségre gyakorolt káros hatásaival kapcsolatban. A vendéglátásban dolgozók azonban nem mind értenek egyet ezzel a javaslattal. Egyesek szerint a korábbi zárva tartás katasztrófát jelenthet a világjárvány hatásaiból való kilábalással már most is küszködő vállalkozások számára.

Olvasd el ezt is: Top 5 legjobb strand, ha Barcelonába utazol

Yolanda D\u00edaz, Spanyolorsz\u00e1g munka\u00fcgyi \u00e9s szoci\u00e1lis gazdas\u00e1gi minisztere

Fotó: Profimedia

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a több kisebb baloldali pártot tömörítő parlamenti formáció, a Sumar közötti, a rövidebb munkahét irányába történő elmozdulást célzó kormányzati paktum tartalmazza a 40 órás munkahét elhagyását, a maximális legális munkahetet 2024-ben 38,5 órában állapítja meg, 2025-ben pedig 37,5 órára csökkenti.

Ez is érdekelhet: Ételek a paellán kívül, amiket nem hagyhatsz ki, ha Spanyolországban jársz

Eközben a munkaadók és a szakszervezetek tárgyalásokat folytatnak e kormányzati kötelezettségvállalás végrehajtásáról. A legnagyobb spanyol szakszervezetté vált Comisiones Obreras' (CCOO, Munkásbizottságok) becslése szerint ez a változás körülbelül 13 millió munkavállalót érintene.

(Euronews)

Nyitókép: Shutterstock