Történelmi megfigyelés: ez lehet a valaha észlelt legnagyobb kozmikus robbanás

Történelmi megfigyelés: ez lehet a valaha észlelt legnagyobb kozmikus robbanás

Pár héten belül két független csoport két olyan tanulmánya jelent meg, amelyekben az AT2021lwx, más néven ZTF20abrbeie meghatározására került sor. A legtöbben azonban a „Scary Barbie" becenéven ismerik a jelenséget, és mint kiderült, ez a valaha észlelt legnagyobb kozmikus robbanás.

Az egyik közzétett tanulmány leírása alapján egy szupermasszív fekete lyuk által szétszaggatott csillagról van szó, ami egy árapály-kitörési eseményként ismert jelenség. Barbie háromszor fényesebb, mint a valaha feljegyzett legfényesebb árapály-kitöréses esemény.

A második tanulmány pedig azt állítja, hogy a szupermasszív fekete lyuk nem a Nap tömegének mintegy 15-szörösét kitevő csillagot aprítja és falja fel, hanem egy sokkal masszívabb, a mi Napunknál mintegy 1000-szer nehezebb gázfelhőt.

Ez is érdekelhet: Ezzel a tervvel mentenék meg a NASA legendás teleszkópját

A Barbie körüli hype nemcsak a kibocsátott energia, hanem annak időtartama miatt is indokolt. Az ilyen jelenségek általában maximum pár hónapig tartanak, a Barbie azonban 3 éve világít.

Az egyetlen olyan objektum-típus, ami ezzel egyenértékű, az a kvazár-kategória, ami a szupermasszív fekete lyukak fejlődési fázisban lévő állapota. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ezek a legfényesebb objektumok a világegyetemben.

A megfigyelések és a találgatások azonban egyáltalán nem zavarják Barbie-t, aki továbbra is ragyog és megfigyelhető, így várhatóan még sok tanulmány fog megjelenni, amelyek megpróbálják megmagyarázni ezt az extrém kozmikus eseményt.