Fekvő labrador

Minden, amit a kutyainfluenzáról tudnod kell

Íme, minden, amit a kutyainfluenza néven nemrég megjelent vírus (CIV) tüneteiről és kezeléséről tudni kell.

Az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint a CIV légúti betegséget két különálló A-típusú vírus okozza. (Az A-típus azt jelenti, hogy a vírus megfertőzheti az állatokat, és a vírustörzsek folyamatosan változnak). Az első vírus, a CIV H3N8 2004-ben jelent meg Floridában, a CIV H3N2 vírust pedig 2006-ban fedezték fel Ázsiában.

A Merck Állatkórház szerint 2007-ben az Egyesült Államokban csak Florida és Tennessee jelentett H3N8-as eseteket kutyáknál, 2014-re pedig már 36 államban erősítették meg a H3N8 okozta fertőzést. A következő évben Chicagóban hatalmas H3N2 járvány tört ki, ez volt az első alkalom, amikor ezt a törzset jelentették az Egyesült Államokban. 2018 óta 46 államban jelentettek valamelyik vagy mindkét törzsből származó eseteket.

Tünetek

Az étvágytalanság, a köhögés, a letargia és az orrfolyás mind a kutya influenza tünetei lehetnek, amelyek néhány hétig is eltarthatnak, és a törzstől függően változhatnak. Az emberek influenzájához hasonlóan a fertőzés tünetei és súlyossága kutyánként eltérő lehet. A további lehetséges tünetek közé tartozik a tüsszögés, a könnyező szem és a nehézlégzés.

Az állattartók gyakran összetévesztik a CIV-et a kennelköhögéssel, de az influenzás kutyák tünetei intenzívebbek. A H3N8 tünetei kevésbé intenzívek, mint a H3N2-é. Érdemes akkor is felkeresni az állatorvost, ha a köhögés enyhe tünetnek tűnik, vagy az orrfolyás nem rontja nagyon a kutya energiaszintjét.

A kutyainfluenza gyorsan terjed, és a CIV nem szezonális. Elég egy tüsszentés, köhögés vagy nyalás ahhoz, hogy a baktériumokat megossza és átadja a CIV-et.

Bár az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) jelentése szerint nincs ismert eset, hogy az emberek a CIV egyik törzsével sem fertőződtek volna meg, 2016-ban az UW-Madison Állatorvosi Karának jelentése szerint egy indianai menhelyen élő macskák egy csoportja fertőzött kutyákkal való érintkezés után H3N2 vírussal fertőződött meg. Vagyis a kutyainfluenza átterjedhet a házban tartott többi háziállatra.

A kutya influenza súlyossága az állattól függ. Két-három hét elteltével a legtöbb kölyökkutya visszanyeri szokásos önmagát.

A kutyainfluenza valójában nem túl gyakori, és nagyon alacsony azoknak a kutyáknak a száma, akik súlyos betegek lesznek vagy elpusztulnak a betegségben. A nagyon fiatal vagy idős, valamint legyengült immunrendszerű kutyáknál áll fenn a veszélye annak, hogy a CIV következtében tüdőgyulladás alakul ki, ami kezeletlenül halálos kimenetelű lehet.

Idén ősszel terjedt el egy légzőszervi betegsége az Egyesült Államokban, amely minden kutyafajtánál tüdőgyulladást okoz. Néhányan elpusztultak, míg mások hetekig betegek maradtak. Számos állatorvosi klinikán megdöbbentően magas a tüdőgyulladással vagy légzési problémákkal küzdő kutyák aránya, a tudósok azonban nem tudják biztosan, hogy mi okozza, vagy hogy a fertőzés valójában mennyire elterjedt.

A rejtélyes betegség a kutyák influenzájához hasonló tünetekkel kezdődik, például köhögéssel, majd lázzal, tüsszögéssel, orrfolyással és könnyező szemmel folytatódik. Bár hasonló a CIV-hez, hosszabb ideig okoz tüneteket és az antibiotikumokkal szemben is ellenállóbb.

Kezelés

Mivel vírus, nincs olyan gyógyszer, amely gyógyítja a CIV-t, mivel ez egy vírus, azonban az alábbiak segíthetnek:

  • Keressük fel az állatorvost, különösen a korai szakaszban, amikor még nem biztos, hogy kutyánk CIV-ben szenved.
  • Antibiotikumok vagy más gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében és a további fertőzések (például tüdőgyulladás, ha a kutya immunitása alacsony) elleni védekezésben. A kutya influenza esetén nem szükséges antibiotikumot adni, de egyes állatorvosok felírhatják, ha másodlagos bakteriális fertőzésről van szó.
  • Gondoskodjunk arról, hogy kutyánk pihenjen, egyen és sok vizet igyon. Ha köhög vagy nehezen lélegzik, a porlasztás ajánlott, vagy a meleg, párás környezet, amely hasznos lehet a légutak nedvesítésében és a köhögés érzésének csökkentésében.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock