Katalin hercegné és Lajos herceg

Megváltoztatták Lajos herceg nevét, amivel királyi történelmi szabályt sértettek

A néhai Erzsébet királynő megváltoztatta Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke, Lajos herceg nevét - felborítva ezzel egy történelmi szabályt, amelyet még V. György király hozott.


Vilmos herceg és Katalin hercegné legkisebb fia 2018. április 23-án született, és a büszke szülők hivatalosan a Louis Arthur Charles nevet adták neki. Ez a név a királyi család történelmében népszerű név, Vilmos herceg és György herceg is ezt viseli középső névként, Károly herceg mentora, Lord Louis Mountbatten tiszteletére, aki 1979-ben bombatámadásban halt meg.

A középső, Charles név Lajos nagyapja, a király előtt tiszteleg. Idősebb testvéreihez, György herceghez és Sarolta hercegnőhöz hasonlóan Lajosnak sincs vezetékneve, hivatalosan Ő Királyi Felsége, Lajos cambridge-i herceg néven ismert. Lajos hercegi címe azonban bizonytalan volt, köszönhetően egy régóta fennálló szabálynak, amelyet V. György király vezetett be.

V. György király 1917-ben iránymutatást adott arra vonatkozóan, hogy mely királyi családtagok viselhetnek címet. Akkor úgy döntöttek, hogy csak a trónutódlási sor csúcsához legközelebb állók kapnak automatikusan királyi címet.

V. György király döntése alapján csak az uralkodó gyermekei válhatnak automatikusan herceggé vagy hercegnővé, valamint a férfiágon született unokák. A dédunokák azonban nem tartoztak ide.

Őfelsége, a királynő azonban ezt Vilmos és Katalin összes gyermeke esetében megdöntötte és megváltoztatta a kis Lajos herceg nevét is. Ha ezt nem tette volna, akkor a királyi család legifjabb tagja Lajos Cambridge-i vagy Windsori Mester néven lett volna ismert.

Lajos herceg 2022. j\u00fanius\u00e1ban a kir\u00e1lyn\u0151 platina jubileum\u00e1nFotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Nyitókép: Getty

(Mirror)