három vidám fiatal Bécsben, Ausztriában

Európa legboldogabb országa itt van a szomszédunkban

Az EU statisztikai hivatalának új adatai alapján megállapították, melyek a legboldogabb országok a 27 tagállam közül.


A friss adatok alapján Ausztria került ki győztesként. Az ország 10-ből 7,9 pontot ért el az Eurostat által évente közzétett „életminőségi mutatók" alapján készített, a tagállamokban végzett felméréseken alapuló kiadványában.

Lengyelország, Finnország és Románia az adatok alapján a második helyen végzett, mindegyikük 10-ből 7,7 pontot kapott, míg a skála másik végén Bulgária kapta a legalacsonyabb pontszámot, az egyetlen olyan országként, amely hatnál kevesebbet (5,6) ért el az általános életminőségi elégedettségi indexen.

Az Eurostat szerint a kiadvány célja, hogy „megragadja az európai polgárok szubjektív jólétének tendenciáit", és megjegyezte, hogy „az uniós polgárok általában véve elégedettek voltak az életükkel, átlagosan 7,1 pontot adtak a 10-ből".

A felmérés szerint az olyan tényezők, mint az iskolai végzettség, a család és a pénzügyi stabilitás befolyásolták inkább a megkérdezettek általános elégedettségét, nem pedig a jólét.

Érdekes megjegyezni, hogy néhány olyan ország, amelyet a közelmúltban alacsony jövedelmi szintekkel hoztak összefüggésbe, mint például Románia és Lengyelország, azon országok között van, ahol a legmagasabb az élettel való elégedettség, ami a szubjektív jólét és a gazdasági jólét közötti kapcsolat összetettségét mutatja

− mondta az Eurostat.

Olaszország, Spanyolország és Franciaország, az EU három legnagyobb gazdasága, mindhárom a kontinens 7,1-es átlag körül mozog.

szomor\u00fa kisfi\u00fa d\u00f6rg\u00f6li a szem\u00e9t egy n\u00e9met v\u00e1ros utc\u00e1j\u00e1n

Fotó: Shutterstock

A felmérés szerint azonban Németország az egyik legboldogtalanabb ország, csak Bulgáriát előzte meg 6,5-ös értékkel. 2021-ben az adatok szerint még 7,1 pontot ért el.

Bár a tanulmány nem jelzi a németek általános életelégedettségének csökkenése mögött álló okot, úgy tűnik, ez összhangban van más felmérésekkel, amelyek az ország lakosainak hangulatában bekövetkezett visszaesést tükrözik.

A kölni Rheingold Intézet múlt héten közzétett külön felmérése szerint a németek mindössze 22 százaléka tartotta magát „elkötelezett optimistának", míg 29 százalékuk „mérsékelten elégedett" − számolt be a Times. A tanulmány azt is megállapította, hogy a felnőttek akár 20 százalékán is „eluralkodott a szorongás", míg kilenc százalékuk „érdektelen és visszahúzódó".

Az aggodalmak a jelek szerint Németország gazdasági stagnálásával, az ukrajnai háborúval és a bevándorlással kapcsolatosak.

Forrás: Independent

Nyitókép: Getty Images