A svájci Luzern esti városképe

Ezek a legjobb európai helyek a nők számára

Egy új kutatás rangsorolta a világ országait a nők helyzete szerint. Íme, hogyan áll Európa az összehasonlításban.

Kedden tették közzé a világ országait a nők helyzete alapján rangsoroló, 2023-as Women, Peace and Security Indexet (Nők, béke és biztonság index).

Az index társszerzőjeként jegyzett Oslói Békekutató Intézet (PRIO) megállapította, hogy a világ legjobb női országai közül sokan Európában találhatók, bár az egyes régiókban jelentősek az eltérések.

A jelentésből kiderült az is, hogy azok a társadalmak, ahol a nők jól teljesítenek, békésebbek, demokratikusabbak, virágzóbbak és jobban felkészültek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra is.

A kutatók hozzátették azonban, hogy a többrétegű válságok aláássák a nők helyzetét, azzal fenyegetve, hogy évtizedek óta tartó fejlődést vetnek vissza, a növekvő tekintélyelvűségre, a tömeges kitelepítésekre, a pusztító fegyveres konfliktusokra és a COVID-járvány folyamatos következményeire hivatkozva.

A nők befogadását, igazságosságát és biztonságát mérő adatok alapján dolgozó PRIO és Georgetown University's Insitute for Women nevű intézet a összesen 13 mutatót használt, amelyek az oktatási és foglalkoztatási törvényektől kezdve a biztonság és az erőszak megítéléséig terjedtek.

A PRIO és Georgetown University's Insitute for Women világszerte 177 országot rangsorolt, az Euronews az európai eredményekre összpontosított.

Nyhavn kik\u00f6t\u0151 Koppenh\u00e1ga k\u00f6zpontj\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

A negyedik alkalommal összeállított, 2023-as Women, Peace and Security Index 44 európai országot tartalmazott, beleértve a balkáni és kaukázusi régió országait is.

Az első tíz legjobb nőnek számító ország közül kilenc európai, a rangsort Dánia vezeti, több mint háromszor magasabb pontszámmal, mint a skála utolsó helyén végző Afganisztán. Dániát szorosan követi Svájc és Svédország, míg az európai mezőny legvégén található Ukrajna. Utóbbi rossz teljesítményét a többi európai országhoz képest különösen alacsony biztonsági pontszámok okozták, mivel Oroszország inváziója miatt a nőkre vonatkozó fenyegetések és az erőszak egyre nagyobb méreteket ölt.

A második és a harmadik legrosszabb helyen álló ország Európában Koszovó és Azerbajdzsán. Koszovó alacsony pontszámát a nők rossz oktatási és foglalkoztatási eredményeivel, valamint az anyai halálozás nagyon magas szintjével magyarázták.

A skandináv országok a női lét tekintetében is az élen járnak, akárcsak számos más, az emberi és gazdasági fejlődésre vonatkozó mutató tekintetében, a régió 0,925 pontot ért el az 1-ből.

Az indexben szereplő három kaukázusi ország, Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán, az utolsó helyen áll, míg a Balkán és Kelet-Európa a második és harmadik legrosszabbul.

Stockholm \u00f3v\u00e1rosa Sv\u00e9dorsz\u00e1gban

Fotó: Shutterstock

Elena Ortiz, a WPS-index vezető szerzője elmondta, hogy a WPS-index pontszámokkal, rangsorokkal és megbízható adatokkal értékes eszközt kínál a nők, a béke és a biztonság kérdéseivel foglalkozó emberek számára.

„A politikai döntéshozók arra használhatják, hogy pontosan meghatározzák, hol van szükség erőforrásokra. A tudományos szakemberek a mutatókon belüli és a régiók közötti tendenciák tanulmányozására használhatják, az újságírók arra, hogy történeteiknek kontextust és perspektívát adjanak, az aktivisták pedig arra használhatják, hogy a kormányokat felelősségre vonják a nők helyzetének javítására tett ígéreteikért.”

(Euronews)

Nyitókép: Shutterstock