egy barna cirmos macska megnyalja az orrát, miközben kacsint

A macskáknak több száz különböző arckifejezésük van, amiről még nem is hallottál

A kiskutyaszemeket mindannyian ismerjük − alig van más, ami jobban meglágyítaná a szívünket. De egy új tanulmány szerint a macskák is jól állnak arckifejezések terén.


Amikor amerikai kutatók egy Los Angeles-i macskakávézó munkaidő utáni felvételeit elemezték, körülbelül 276 különböző arckifejezést számoltak meg, amelyeket a rövidszőrű házimacskák egymás felé mutattak − jóval többet, mint amire számítottak. A kutatást Lauren Scott etológus és Brittany Florkiewicz evolúciós pszichológus végezte.

A tudósoknak még nem sikerült összeszámolniuk, hogy egy kutya összesen hányféle arckifejezést képes produkálni, de a csimpánzokról ismert, hogy 357 különböző arcot vághatnak. A macskák ehhez képest közel sem számítanak annyira szociálisnak, mint a majmok vagy a kutyák, ami még lenyűgözőbbé teszi a csoportos interakciók során mutatott arcok számát – írja a Science Alert.

Az új eredmények azt sugallják, hogy az arckifejezések oka a 10 ezer éves háziasítás lehet. Az emberek és az ő táplálékuk felé vonzódva lehetséges, hogy egyes vadmacskák elkezdtek közelebb élni egymáshoz, és a fajtársaikkal való barátságos viselkedés hosszú távon javíthatta a túlélésüket. Ennek a hipotézisnek a teszteléséhez a háziasított macskák és a vadmacskák arckifejezéseinek összehasonlítására lenne szükség.

Korábbi tanulmányok arra utalnak, hogy a háziasított macskák nagyobb szociális toleranciát mutatnak, és többet barátkoznak, játszanak, mint a vadmacskák.

Az új tanulmányból arra következtethetünk, hogy a házimacskák sokkal szociálisabbak, mint ahogyan azt gondolnánk.

hossz\u00fasz\u0151r\u0171 macska n\u00e9z goromb\u00e1n a kamer\u00e1ba mik\u00f6zben egy p\u00e1rn\u00e1n fekszik

Fotó: Shutterstock

A duó a macskák arckifejezésének elemzéséhez egy arckódoló rendszert használt, amelynek célja, hogy mérje a megkülönböztethető arckontúrokat, és azokat konkrét izommozgásokra bontsa. Az egyes egyedi arckifejezések és az azokban használt társas interakciók összehasonlításakor a kutatók 45 százalékát „kifejezetten barátságosnak", 37 százalékát pedig „kifejezetten agresszívnek" minősítették. A többit kétértelműnek ítélték.

A macskák barátságos arckifejezései közé tartoztak a csukott szemek, a fülek és a bajuszok előreállása, a másik macska felé irányított bajuszok.

Az agresszió kifejezésekor a pupillák összeszűkültek, a fülek lelapultak és ide tartozott az ajkak nyelvvel történő gyors letörlése is.

A 276 kifejezés mindegyikét csak körülbelül egy tucatszor számolták meg a felvételeken, ami azt jelenti, hogy a tudósok nehezen tudnak következtetéseket levonni arról, hogy a macskák éppen mit éreztek, vagy miért használták azokat a szociális jeleket.

Plusz érdekesség, hogy a megfigyelt barátságos arckifejezések közül sok hasonlít az emberek, kutyák és főemlősök által használtakra, ami mélyebb evolúciós gyökerekre utal.

Nyitókép: Shutterstock