egy macska Tashirojimán

Macskák és szarvasok felelnek a turistákért ezeken a távoli kis szigeteken

A 2011-es hatalmas földrengés és szökőár feldúlta Japán Tohoku régióját, de egy macskákkal és szarvasokkal teli nemzeti park fontos szerepet játszik a térség helyreállításában.


Tashirojimára érkezve hamarosan rájössz, miért is nevezik macskaszigetnek. Eredetileg az egérfertőzés miatt hozták ide a macskákat, ma már négyszer annyian vannak, mint a sziget emberi lakói.

A selyemhernyók tenyésztése nagyon népszerű volt itt, ezért, hogy megvédjük őket, macskákat tartottunk

mondtaHama Yutaka helyi halász az Euronewsnak.

Tashirojima a japán Sanriku Fukko Újjáépítési Nemzeti Parkon belül található. A park mintegy 220 km hosszan húzódik az ország lenyűgöző északkeleti csendes-óceáni partvidéke mentén, és azért hozták létre, hogy segítse a régió újjáépítését a 2011-es pusztító földrengés és szökőár után. A macskák is kiveszik a részüket abból, hogy látogatókat vonzzanak az ország e távoli részébe.

macsk\u00e1k Tashirojima sziget\u00e9n

Fotó: Shutterstock

Mivel sok macska van, sok turista jön ide, és ez nagyon dinamikussá teszi a szigetet. Nagyon fontosak itt, Tashiro-sziget macskák nélkül nem lenne Tashiro-sziget

− magyarázza Hama Yutaka.

A Tashirojima-i szőrös kedvencekhez hasonlóan a közeli Kinkasan-szigeten élő több száz szent szarvas is vonzza a látogatókat.

Jellemző, hogy az istenek hírnökeinek tartott szarvasok szabadon kószálnak egy nyolcadik századi sintó szentély körül, mely állítólag Japán egyik legszentebb helye, és a legenda szerint, aki három egymást követő évben idejön imádkozni, annak élete végéig nem kell aggódnia a pénz miatt.

Nyitókép: Shutterstock