Ujját az ablaküvegre tévő ázsiai nő

Bizarr módszerrel enyhítik magányukat a dél-koreaiak

Amit egykor az 1970-es évek Amerikájában újszerű tréfás ajándéknak tekintettek, új értelmet nyert a magányban szenvedők számára.


A dél-koreai Nemi Egyenlőségi és Családügyi Minisztérium tavaly közzétett jelentése szerint a 19 és 39 év közötti koreaiak 3,1 százaléka „visszahúzódó, magányos fiatal”. Az egyszemélyes háztartások számának növekedésével, valamint azzal a ténnyel együtt, hogy Dél-Korea Ázsia egyik és a világ ötödik legjobban túlhajszolt országaként ismert, a magány és a kiégés jelentős közegészségügyi problémát jelent az országban.

Dél-Koreában az emberek a magány ellen többek között úgy próbálnak megküzdeni, hogy háziállatokat fogadnak örökbe.

Egy sokkal bizarabb megküzdési módszert is átvettek azonban azonban az országban egy egyesült államokbeli reklámszakember ötlete alapján. Gary Dahl köveket festett meg úgy, mintha azok háziállatok lennének, és szórakoztató ajándéknak szánta őket. Most Dél-Koreában a túlhajszolt és a kapitalizmus erőszakossága alatt szenvedő emberek megnyugtatására használják őket.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó, a Szöulban élő, 33 éves Koo Ah-young azután „fogadta örökbe” a kőből készült állatot, miután új munkát kapott. Nem akarta aggasztani barátait és családját romló mentális egészsége miatt, és úgy érezte, hogy egy háziállat tartása túl nagy felelősség lenne számára. Így ehelyett szerzett egy követ, melynek Bang-bang-inevet adta neki, amelyet a boldogságban való ugrálást jelentő koreai szó ihletett.

Ah-young a lapnak elmondta, hogy a kő inspirálta őt a nehéz időkön való átjutásra.

„Volt egyfajta nyugalomérzetem, tudva, hogy ez a természetes kő az idők során sok mindent megélt, hogy elérje a jelenlegi állapotát.”

A KoreaJoongAngDaily 2023. júliusi beszámolója szerint a koronavírus-járvány is elősegítette a háziállat-kövek elterjedését, és a TikTok-on több száz dél-koreai mutogatja azokat.

Bár a jelenség viccesnek tűnhet, és fontos, hogy az embereket emlékeztetik a természettel való kapcsolódásra, ez nem helyettesítheti a valódi emberi kapcsolatokat. A kapitalizmus jelentősen elszigetel bennünket, de küzdenünk kell azért, hogy mi magunk ne internalizáljuk a kapitalizmust.

(Dazed)

Nyitókép: Shutterstock