Mars.

Mégis lehet élet a vörös bolygón? A kínai marsjáró új bizonyítékokra bukkant

A kínai műszer felfedezése rávilágít arra, hogy még mindig van esély arra, hogy ősi életre utaló bizonyítékokat fedezzenek fel a Marson.


Bár az évtizedek során a szakemberek számos bizonyítékot találtan már a fagyott víz jelenlétére, mindeddig úgy gondolták, hogy a Mars vékony légköre lehetetlenné teszi, hogy folyékony víz létezzen a bolygón.

A NASA Phoenix Lander nevű marsi űrszondáján letelepedő sós vízcseppek azonban arra engedték következtetni a tudósokat, hogy a Marson magas szélességeken folyékony víz is létezhet, ami akkoriban elképzelhetetlennek tűnt.

Most azonban a Kínai Tudományos Akadémia geofizika professzora, Xiaoguang Qin vezette kutatócsoport megállapította, hogy a folyékony víz alacsonyabb magasságokban is létezhet. Ezt a Science Advances című folyóiratban megjelent új tanulmányban részletezték.

Ez is érdekelhet: Ritka meteoritra bukkant a Mars felszínét kutató rover

A Zhurong nevű rover három tudományos műszerének adatai arra utalnak, hogy a bolygó felszíni rétege hidratált szulfátokban és szilícium-dioxidban, valamint oxidásványokban gazdag.

A kutatók szerint ez a tényező lehetővé teszi, hogy a jég vagy a hó alacsonyabb hőmérsékleten olvadjon.

A projekten dolgozó szakemberek elmondása szerint a nedves környezet az évmilliók során megteremtette annak a lehetőségét, hogy a fagy vagy a hó többször megolvadjon és újra megfagyjon, ahogy a bolygó sarki jégtakarójából az egyenlítő felé tartott, így kéreg és repedések keletkeztek a felszínen, és folyékony, sós vizet hagytak maguk után.

A kutatás szerint a 400 000 és 1,4 millió év közötti korú dűnék egykor gazdagok voltak ezekben a hidratált szulfátokban és ásványi anyagokban.

Ez fontos a marsi éghajlat fejlődéstörténetének megértéséhez, a lakható környezet kereséséhez, és kulcsfontosságú támpontokat nyújt az élet jövőbeli kereséséhez

– tette hozzá Qin.

Forrás: Futurism

Kép: NASA/Unsplash