Egy vulkanikus környezet

Egy vulkanikus tó miatt sejthető, milyen lehetett az élet a Marson

Néhány mikroba alkalmazkodni tudott egy vulkanikus, emberek számára élhetetlen környezethez. Kutatók vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy a marsi élet is így létezhetett egykor, ha létezett egyáltalán.


A Costa Rica-i Poás vulkán területe a bolygónk egyik legbarátságtalanabb vidéke. Az ott található víz nagyon savas, tele van a föld mérgező fémekkel, a hőmérséklet pedig a melegtől a kibírhatatlan forróságig terjed. Mindezek mellett a talajból váratlanul tör fel a gőz és a hamu, valamint a kőzetrobbanások is gyakoriak. Nem csoda, hogy az állatok és az emberek elkerülik, viszont egy kutatás során olyan mikrobákat találtak, melyek hatékonyan tudtak alkalmazkodni az ottani környezeti adottságokhoz.

A szakértők kiemelték, hogy a tóban csak néhány mikroorganizmus-típust észleltek, ugyanakkor a túlélésük lehetséges módjainak sokaságát. Elméletük szerint a környék peremén élik túl a kitörési folyamatokat, majd azokat követően lepik el újra a területet.

A többéves tesztek és vizsgálatok során a csapat megállapította, hogy a baktériumok sokféle biokémiai képességgel rendelkeznek, melyek segítik őket a körülmények elviselésében. Ezek közé tartoznak a kén, a vas és az arzén felhasználása energiatermeléshez, valamint hogy megkötik a szenet, ugyan úgy, mint a növények esetében.

A gyakran életveszélyes környezettől függetlenül ott is biztosítani lehet az élet evolúciójának legtöbb kulcsfontosságú összetevőjét, beleértve a hőt, a vizet és az energiát. Mindezeket számításba véve a Marson is vulkanikus területeknél kellene élet nyomait keresni, hiszen azok már évmilliók óta működnek a bolygón.

„Hogy létezett-e valaha élet a Marson, és hogy hasonlít-e az itteni mikroorganizmusokra, az még mindig nagy kérdés. Reméljük, hogy a eredményeink arra irányítja az űrkutatást, hogy prioritásként kezeljék az élet jeleinek keresését ezekben a környezetekben”

— írták a tanulmány szerzői a Phys.org cikkében.

Nyitókép: Unsplash/Toby Elliott