Egy kristályról készített közeli fotó

Ritka kristályra bukkantak a Mars egyik kráterében — hogy került oda?​

A Curiosity rover egy nagyon ritka anyagot talált a Mars feltérképezése közben, pontosabban olyat, amely a Földön nagyon kis mennyiségben található. A szakértők kérdően néznek a felfedezett kristály mennyisége előtt, valamint azt sem tudják, hogy miként került a megtalálási pontra.


A tridimit nevezetű kristály a kvarcnak egy formája, amely a magmáéhoz hasonló hőmérsékleten képződik. A Mars felszínét kutató rover azonban nem egy kráter mellett, hanem egy egykor feltételezhetően vízzel teli tónak — Gale-kráter — a medrében. Bár a vörös bolygó számos területéről megállapították már a szakértők, hogy a múltban bazaltos vulkáni tevékenységek helyszínéül szolgáltak, a mostani felfedezés mégis rengeteg kérdést vet fel.

Mivel a Marsra jelenleg képtelenség eljutni, így a szakértőknek más eszközökhöz kellett folyamodniuk annak érdekében, hogy megfejtsék a tridimit szokatlan lelőhelyének rejtélyét. Ehhez két segítséget kaptak. Egyrészről a földi lelőhelyeket elemezték, valamint a rover által gyűjtött kristályminták adatait.

Valerie Payré és csapata mindezek segítségével megtalálták a magyarázatot, ami egy katasztrófafilm eseményeibe illene bele. Kezdetben megállapították, hogy a szóban forgó kristály 870 Celsius-fok felett képződik, 1470 Celsius-fokot meghaladva pedig átlép a cristobalit nevű fázisába. Ez azért volt fontos, mivel a két anyagot egy rétegben találták meg a Mount Sharp lejtőjén.

A kutatók elmélete szerint tehát a Gale-kráter alatt évmilliárdokkal ezelőtt egy magmás kamra volt, amely a szokásosnál hosszabb ideig lehetett a tó alatt. A hosszú, víz alatti lehűlés során többlet szilícium-dioxid keletkezett. Amikor kitört, akkor a hamu — tridimit formájában — a levegőbe került. Ezt követően a víz szétválogatta és elmosta a hamut és az egyéb anyagokat, így kialakulhatott a most feltárt vegyes réteg.

„Ez tulajdonképpen más, a kráterben talált vulkanikus kőzetek egyenes evolúciója. Azzal érvelünk, hogy mivel ezt az ásványt csak egyszer láttuk és nagymértékben koncentrálódott egyetlen rétegben, a vulkán valószínűleg akkor tört ki, amikor a tó létezett. Bár az általunk elemzett konkrét minta nem kizárólag vulkáni hamu volt, hanem olyan, amelyet a víz kimosott és szétválogatott"

— mondta Kirsten Siebach, Mars felszínével foglalkozó geológus a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Unsplash/Jason D