Egy nő szorongva ül a nappalija padlóján

Ez a személyiségjegy biztosíthatja számodra a jó mentális egészséget​

A személyiségünk befolyásolja, hogyan reagálunk a pillanatnyi körülményekre, és miként kezeljük a velünk történteket. Egy kutatás szerzői arra voltak kíváncsiak, mely tulajdonságok segíthetnek megtartani a mentális egészséget. Lehet ezeket fejleszteni?


A kutatás adatgyűjtő fázisát 1979-ben kezdték, összesen 600 svájci résztvevő együttműködésével. Az alanyok akkor még nagyjából 19 éves koruk környékén jártak, majd egészen 2008-ig rendszeresen felkeresték őket adott kérdések megválaszolására.

A kérdőívekben elsősorban a családjukról, mentális egészségükről, személyiségükről, a drogokkal kapcsolatos esetleges problémáikról és az életük fontosabb eseményeiről érdeklődtek, például párkapcsolatuk felbomlásáról, illetve a munkahelyük elvesztéséről. Végeredményként egyértelmű következtetéseket tudtak levonni a szakértők.

Az adatok kimutatták, hogy az extravertált emberek kisebb valószínűséggel szenvednek mentális egészségügyi problémáktól.

Velük szemben az agresszív és neurotikus — aggodalomra és érzelmi instabilitásra hajlamos — embereknél gyakrabban fordulnak elő ilyen jellegű gondok. A neurotikus emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól és szorongástól, valamint alkohol- és drogproblémáktól is.

A személyiség más aspektusaihoz hasonlóan ez is nagymértékben öröklődik, tehát a génekben található. Szerencsére pszichoterápiával csökkenthető. A neurotikus emberek megtanulhatnak másképp gondolkodni, kreatívan felhasználhatják a tulajdonságukat, és talán a szerelembe eséssel csökkenthetik is azt.

Egy l\u00e1ny mag\u00e1nyosan \u00e1ll egy fal mellett

Fotó: Unsplash/Eric Ward

„Eredményeink a személyiség, elsősorban pedig a neuroticizmus alapvető szerepét hangsúlyozzák a pszichopatológia előfordulása, fennállása és súlyossága szempontjából"

— mondták a tanulmány szerzői a PsyBlog cikkében.

Természetesen a személyiség csak az egyik tényező, mely befolyásolja, hogy egy személynél előfordulhat-e mentális probléma. A kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy akik a munkahelyükön vagy a párkapcsolatukban problémákba ütköztek, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek depressziótól és szorongástól.

Nyitókép: Unsplash/Joice Kelly