Microsoft logó

A Microsoft tényleg megjósolja, ki esik teherbe?

Elég vészjósló, ha tényleg így van.

Az argentin Salta tartomány 2o18-ban hagyta jóvá a Microsoft algoritmusának fejlesztését, amely állítólag képes meghatározni, mely alacsony jövedelmű tizenévesek eshetnek teherbe.

Az algoritmus, amelyet a Microsoft a mesterséges intelligencia-adatok felhasználásának egyik úttörő esetének nevezett, demográfiai adatok, többek között életkor, etnikai hovatartozás, betegségek, származási ország és melegvíz alapján határozta meg, hogy egy argentin kisvárosban élő nők és lányok közül kiket predesztináltak az anyaságra, írja a Hamu és Gyémánt.

Az átláthatatlan programot – amelyet Juan Manuel Urtubey akkori kormányzó az országos televízióban ünnepelt –, a Microsoft ajánlotta fel a tartománynak 2018-ban, amikor az argentin kongresszus éppen arról vitázott, hogy dekriminalizálják-e az abortuszt.

A Microsoft algoritmusa által leendő tinédzseranyaként azonosított nők és lányok gyakran többféle módon is jogfosztottak voltak, szegény hátterűektől kezdve a migráns családokon át az őslakosok örökségéig.

A Társadalmi beavatkozás technológiai platformja néven ismert algoritmus azért is figyelemre méltó, mivel a Microsoft úgy döntött, hogy ilyen programot alkalmaz egy olyan országban, ahol a megfigyelés és a népességszabályozási intézkedések hosszú múltra tekintenek vissza.

Az argentin kormány soha nem értékelte hivatalosan az algoritmus lányokra és nőkre gyakorolt hatását, ami pedig még rosszabb, hogy a programban területi ügynököket vetettek be azoknál a nőknél, akik a mesterséges intelligencia szerint terhesek lehetnek: különféle fényképeket készítettek róluk és a helymeghatározásukat is megfigyelték.

Az egyelőre nem világos, hogy a tartományi vagy nemzeti kormányok mit csináltak az adatokkal, és hogyan kapcsolódtak az abortuszvitához. 2020-ban ugyanis Argentína megszavazta az abortusz dekriminalizálását, ami történelmi pillanat a dél-amerikai ország számára, azonban a program puszta létezése is aggodalomra adhat már okot.

Nyitókép: Shutterstock / StockStudio Aerials