Monica Vitti a Modesty Blaise című film forgatásán 1965-ben

90 éves Monica Vitti, Antonioni múzsája

November 3-án ünnepli kilencvenedik születésnapját Monica Vitti olasz filmszínésznő, Michelangelo Antonioni múzsája, drámáinak nagyasszonya.

A Maria Luisa Ceciarelli néven, Rómában született színésznő művésznevét 1954-ben vette fel. Tizennégy évesen egy iskolai jótékonysági előadáson egy negyvenöt éves nőt játszott, mégpedig olyan jól, hogy máig ezt tartja élete legnagyobb sikerének. Ettől kezdve mindent elkövetett, hogy színésznő lehessen, de túlságosan vékony és magas, ráadásul szemüveges volt, járását is csámpásnak minősítették.

Monica Vitti családja rosszallásától tartva titokban felvételizett a színiiskolába, és amikor a kedvező eredményről beszámolt anyjának, az csüggedten csak annyit mondott: legalább megtanítanak járni. Ez az akadémián sem sikerült igazán, de játszani megtanult: a harminc növendék közül ő nyerte el az osztályelsőnek járó bíbordiplomát. Rómában így sem kapott szerződést: pályáját Milánóban kezdte, de néhány év múlva már az örök városba hívták.

Huszonöt éves volt, amikor egy színházi előadáson felfigyelt rá Michelangelo Antonioni, aki megérezte, hogy a sajátos stílusú színésznő drámai és vígjátéki szerepre egyaránt képes. Rögvest fel is kereste az öltözőben és meggyőzte, hogy dolgozzon vele, fordítson hátat a színpadnak. Vitti, aki addig csak „hátulról", filmszínésznők hangját szinkronizálva forgatott, végül kötélnek állt, ezzel kezdődött kettejük egy évtizeden át tartó magánéleti és szakmai kapcsolata, egyben az olasz film egy fontos fejezete.

Michelangelo Antonioni \u00e9s Monica Vitti

Getty Images / Hulton Archive / Keystone


Antonioni irányításával szorongó, helyüket kereső, titokzatos, kissé neurotikus nőalakokat formált meg. Neve világszerte A Kaland című film nyomán vált ismertté, amely az 1960-as Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, Olaszországban az alkotás emlékére még bélyeget is kiadtak a színésznő arcképével. Az 1960-as években olyan klasszikus Antonioni-darabokban szerepelt, mint Az éjszaka, a Napfogyatkozás és aVörös Sivatag, és szinte csak elismerő kritikákat kapott.

Már világhírű volt, amikor véget ért szerelme – ahogyan sokan emlegették – Pygmalionjával, akivel még egyszer dolgoztak együtt, a felejthető Oberwaldi titok című 1981-es filmben.

A magánélet után pályáján is új fordulat következett: megmutathatta másik arcát is, a derűset, a sziporkázóan szellemeset. Játszott humoros, szatirikus vígjátékokban és kalandfilmekben is, mint a Modesty Blaise, Az erényöv és az Éjfélkor indul útjára a gyönyör. 1971-ben ő volt Jancsó MiklósA pacifista című, Itáliában forgatott filmjének főszereplője, de a közös munka mindkettejük számára csalódásnak bizonyult: a forgatás feszült hangulatban folyt, a film pedig megbukott.

Monica Vitti az 1961-es Az \u00e9jszaka c\u00edm\u0171 filmben

Corbis via Getty Images / Sunset Boulevard

Vitti 1970-ben Marcello Mastroiannival játszotta el a Féltékenységi dráma főszerepét, majd 1974-ben emlékezetes alakítást nyújtott Luis Bunuel A szabadság fantomja című művében. Pályafutása során olyan kiváló partnerei voltak, mint Giancarlo Giannini, Alain Delon és Vittorio Gassman.

Vitti könnyed és kasszasiker filmekben is megmutatta komikus oldalát, például aTudom, hogy tudod, hogy tudom; és a Nem örökkön, nem örökké című filmekben. Pályafutása során összességében félszáz filmet forgatott, az 1984-es Berlini Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medve díjat. A legjelentősebb olasz filmes kitüntetést, az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját hatszor vehette át.

Az 1980-as évek közepétől televíziós forgatókönyveket írt, majd megpróbálkozott a rendezéssel is, de Titkos botrány című filmjét hűvösen fogadták. Bár maga is tudta, hogy nem született rendezőnek, ezt az alkotást mégis mindenestül a magáénak érezte a témaválasztástól a megvalósításig, ezért vállalkozott arra, hogy átül a kamera másik oldalára.

Monica Vittinek Antonioni után még két nagy szerelme volt: Carlo Di Palma operatőr, akivel a Vörös sivatag forgatásán ismerkedett meg, a második és leghosszabb kapcsolat Roberto Russo rendezőhöz fűzi, akivel huszonhét év együttélés után 1995-ben össze is házasodtak. Három film forgatókönyvét közösen írták, ebből kettőt Russo rendezett, a harmadik a Titkos botrány volt.

A színésznő az új évezredben eltűnt a nyilvánosság elől, állítólag Alzheimer-kórral küzd.

(MTI)

Monica Vitti a V\u00f6r\u00f6s sivatag c\u00edm\u0171 filmben

Getty Images / Michael Ochs Archives