Napból származó vizet találtak a Holdon

Napból származó vizet találtak a Holdon

Kutatók elemezték a korábban Holdról előkerülő port, mely arra utal, hogy az égitest felszínén megkötött víz a Napból származhat.


Vagyis pontosabban a napszélből érkező hidrogénionok bombázásának eredménye lehet, amelyek a Hold felszínére csapódnak, kölcsönhatásba lépnek az ásványi oxidokkal, és összekapcsolódnak a kiszabadult oxigénnel. Az eredmény pedig víz, amely jelentős mennyiségben rejtőzhet a Holdon.

Ez hatással van a Holdon található víz eredetének és eloszlásának megértésére - és még a földi víz eredetének megértése szempontjából is fontos lehet.

A Hold egy elég száraz égitestnek tűnik, de a legújabb tanulmányok szerint sokkal több víz van odafent, mint azt valaha is gondolták. Ezt természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy tavak és lagúnák terítik el a bolygót. A Hold regolitjában van megkötve, az is lehet, hogy jégként rejtőzik az állandóan árnyékban lévő kráterekben, vagy vulkanikus üveggömbökben rejtőzik.

Ez persze olyan kérdéseket vet fel, mint például, hogy pontosan mennyi víz van odafent? Hogyan oszlik el? És honnan a fenéből származik? Az utolsó kérdésre azonban több válasz is létezik.

Egy része aszteroidák becsapódásából származhat. Egy része a Földről. Az egyik lehetséges forrás azonban aligha az első dolog, ami eszünkbe jut, amikor a kozmikus esőfelhőket képzeljük el.

Ugyanis a Nap nem éppen csöpög a nedvességtől, de a szél minden bizonnyal megbízható forrása a nagy sebességű hidrogénionoknak. Az Apollo-missziókból származó holdi szennyeződések elemzését is magában foglaló bizonyítékok korábban felvetették annak erős lehetőségét, hogy a napszél felelős a Hold vízhez szükséges összetevőinek legalább egy részéért.

És most a Kínai Tudományos Akadémia geokémikusai, Yuchen Xu és Heng-Ci Tian vezetésével egy kutatócsoport olyan kémiai anyagokat talált a Chang'e-5 küldetés által visszaszerzett szemcsékben, amelyek tovább támasztják alá a holdi víz szoláris forrását.

A kutatók 17 szemcsét vizsgáltak meg: 7 olivin, 1 piroxén, 4 plagioklász és 5 üveg. A vizsgálatok során a részecskéknek köszönhetően azt állapították meg, hogy a Hold sarkvidékei sokkal gazdagabbak lehetnek a napszél által létrehozott vízben - ez az információ nagyon hasznos lehet a jövőbeli holdkutató küldetések tervezésénél.


Nyitókép: Photo by Jongsun Lee on Unsplash