A Naprendszerről készített illusztráció

Ennyi ideig van biztonságban a Naprendszer

A kutatás első hallásra nagyon furcsának tűnik, hiszen a Naprendszer már több mint 4,5 milliárd éve létezik, azonban nehéz modellezni és megjósolni a jövőbeli történéseit. Egy kutatócsoport megpróbálta felvázolni az összes változót, így a lehető legpontosabb eredmények születtek.


A Naprendszer sorsa már nagyon régóta fejtörésre készteti a kutatókat. Isaac Newton állt elő azzal a gondolattal, hogy a bolygók közötti erős kölcsönhatások végül káoszba taszítják majd a lakóhelyünket és az ismert kozmoszt is. Bár az eredmény nagyon baljósan hangzik, konkrétumokkal mégsem tudnak számolni a tudósok.

Ennek oka, hogy több test van egy dinamikus rendszerben, így az egymásra gyakorolt legkisebb hatásokat is be kell vonni az egyenletekbe. Így viszont minden égitest mozgása jelentős változásokat idézhet elő. A bolygók és a holdak, valamint az olyan kisebb objektumok is, mint az aszteroidák, képesek módosítani a számításokat.

A Naprendszerr\u0151l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Shutterstock

Angel Zhivkov és Ivaylo Tounchev tanulmányukban analitikusan próbálták megközelíteni a kérdést, ehhez pedig egy numerikus módszert alkalmaztak. A bolygók — valamint a Plútó — pályaelemeit 54 elsőrendű közönséges differenciálegyenletre fordították le. Az asztali számítógépen futtatott digitális kód ezután 6 290 000 lépésen keresztül végezte el a számításokat, melyek egyesével körülbelül hat napot vettek igénybe.

Az eredmények azt sugallják, hogy a Naprendszer még legalább 100 ezer évig biztonságban van. Az eddigi tanulmányok hosszabb távlatokat vizsgáltak, ellenben a kisebb időintervallum alacsonyabb hibázási lehetőséggel nyújt válaszokat. Egyes számítások alapján még 100 milliárd évbe telik, amíg a Naprendszer végleg Azt az időt az emberiség már valószínűleg nem éli meg, hiszen addigra a Nap kialszik és fehér törpeként él majd tovább.

Nyitókép: Shutterstock