Egy napkitörés

Két óriási lyuk jelent meg a Napon — nagy erejű napszél közeledik felénk

A Napon az utóbbi időben két Föld-méretű lyuk is megjelent, ami arra utal, hogy hamarosan nagy erejű napszél éri majd a bolygónkat. Milyen hatásai lehetnek ennek? Fényesebb lesz tőle a sarki fény? Alábbi cikkünkben a kutatók válaszaival foglalkozunk.


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a Nap egy nagy plazmagömb. A plazma a csillag belsejéből áramlik a felszínre, a folyamat során pedig mágneses mezőket hoz létre. A koronalyukak akkor keletkeznek, amikor a mágneses mezők kiszakadnak az égitestből és az űrbe lövellnek napszél formájában.

Nemrég csillagászok felfedeztek egy új koronalyukat, ami hozzávetőlegesen a Földnél 30-szor nagyobb. Ez szerencsére már kezd elfordulni az irányunkból, így más irányba bocsájtja ki a keletkezett napszelet, ellenben most egy másik lyuk is feltűnt, ami 18-20 Földnyi átmérőjű lehet. Ez a napokban hatalmas méretű napkitörést bocsájt majd a bolygónk irányába.

Ami még különlegesebbé teszi a jelenséget, hogy a hasonló lyukak általában a fő csillagunk sarkpontjai körül szoktak keletkezni. Azok szerencsésebb pozíciók, hiszen onnan mindig a világűr felé bocsájtják a felgyülemlett energiát. Most viszont a jelenség a Nap egyenlítője környékén képződött, tehát egyenesen a bolygónk irányába néz.

Egy kis videós ismertető a Nap koronalyukairól:

„Ennek a koronalyuknak az alakja nem igazán különleges. A helyzete azonban nagyon érdekessé teszi. Arra számítanék, hogy e hét péntek estéről szombatra virradó éjszaka körül némi gyors szél érkezik a Földre ebből a koronalyukból"

— mondta Mathew Owens, űrfizika professzor.

A koronalyuk a napokban nagyjából 800 kilométeres sebességű napszelet bocsájthat ki. Szerencsére az emberiségre ez nem jelent veszélyt, a bolygónk körül keringő műholdakra, megfigyelőegységekre és egyéb elektronikai berendezésekre viszont annál inkább. A jelenség másik hozadéka a látványosabb sarki fény.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert