A Hold.

Ezért lehet borzasztó kínos a holdmisszió a NASA számára

A NASA korábbi helyettes vezetője ismét árnyékot vetett az ügynökség rendkívül drága és régóta esedékes Space Launch System (SLS) rakétájára, amelynek első indítása a jövő héten esedékes.


Az Ars Technicának adott új interjújában Lori Garver, a NASA korábbi helyettes igazgatója azt mondta, hogy az SLS indítása körüli felhajtás félrevezető benyomást kelthet az Artemis 1 holdmisszióról.

Szerintem ez csak egy tesztrepülés, semmi több. Ez a vidám beszéd arról, hogy befejeződtek a munkálatok... Nézzük csak meg a nyelvezetet, az ünneplést, a NASA tervezését és így tovább a kilövéssel kapcsolatban. Nem terveznek újabb tesztrepülést, ha ez nem megy tökéletesen

– mondta Garver az Arsnak, rávilágítva a kilövés celebekkel teletűzdelt indítási menetrendjére.

Garver a nemrég kiadott memoárjában és a megjelenés körüli interjúkban többször állította szembe a nehézkes SLS-t a SpaceX Starshipjével.

Most azt mondja, hogy ez az ellentét hamarosan a nyilvánosság számára is egyértelművé válhat.

Elkerülhetetlenül kínossá válik a NASA körüli felhajtás, ha a Starship évente több tucatszor lő fel Falcon 9-eseket, az SLS pedig kétévente egyszer fog tudni felszállni

– vetette fel Garver, utalva a SpaceX űrhajójára.

Garver két, a NASA szempontjából kínos forgatókönyvet vázolt fel: az első, hogy a SpaceX továbbra is viszonylag alacsonyabb áron fog üzemelni, míg a NASA vagyonokat költ; a második pedig, hogy az SLS egyszerűen nem fog tudni az elvárt módon teljesíteni.

És akkor mi lesz? Két év múlva akkor is felültetnek embereket a hajóra, ha az első teszt nem sikerült jól? Egyszerűen még senkit sem hallottam erről a tervről beszélni

– folytatta.

Ez bizonyára egyáltalán nem elképzelhetetlen – és hamarosan kiderül, hogy az utóbbi jóslata helytálló-e, hiszen az SLS régóta várt tesztindítása augusztus 29-én lesz esedékes.


Nyitókép: Unsplash

Forrás: Futurism